by Katarzyna Anders

Lody mleczne śmietankowo-jagodowe

Lody i mrożoneJagodyNa upałyŚmietanaBez glutenuBez jajek

Puszyste, lekkie lody z mleka kondensowanego niesłodzonego i śmietany, które zrobicie bez maszyny i mieszania! Nie trzeba do niech jajek więc idealne dla osób, które są uczulone lub obawiają się świeżych jajek w lodach. Przyrządza się je tak łatwo i szybko, że koniecznie musicie spróbować!

To soczyście jagodowe lody o mocno fioletowym kolorze. ja dodałam 250 g jagód, by uzyskać taki pastelowy fiolet – gdy zwiększycie ilość jagód do 300 g (to jest max, więcej odradzam bo inaczej mogą być mało puszyste), to kolor będzie ciemniejszy, intensywniejszy i bardziej wpadający w róż.

Ja użyłam naszych polskich jagód leśnych, które uwielbiam i które są tak mocno fioletowe. Nie wiem jaki efekt dałyby borówki amerykańskie, ale możecie spróbować, choć zapewne kolor nie będzie tak intensywny. teraz poza sezonem użyłam jagód mrożonych, ale świeże oczywiście również się sprawdzą.

To już drugie mleczno-śmietankowe lody owocowe u mnie – pierwsze polecałam lody mleczne śmietankowo-malinowe. Natomiast z samego mleka kondensowanego bez śmietany, możecie przyrządzić mleczne lody stracciatella lub mleczne lody kawowe. Wszystkie są tak samo ekspresowe, puszyste, lekkie i wszystkie gorąco polecam na gorące, letnie dni.

Lody mleczne śmietankowo-jagodowe – przepis

Porcja

1,5 l lodów

Składniki

  • puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego o pojemności ok. 400 g
  • 200 ml śmietany 30%
  • 140 g cukru pudru
  • 250 g jagód leśnych (można użyć 250 do 300 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie

  • puszkę z mlekiem oraz śmietanę schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin
  • jagody opłukać, a następnie osuszyć. Jeśli natomiast używamy mrożonych, to wyjąć je z zamrażarki na około 20 minut przed robieniem lodów
  • przed ubijaniem mleka i śmietany, najpierw przygotować jagody - do jagód dodać cukier puder oraz sok z cytryny i zmiksować krótko w blenderze - nie musi być to idealnie gładka masa - miksujemy raczej z grubsza
  • śmietanę przelać do miski i ubić, pod koniec ubijania dodając ok. 1/3 cukru pudru (dokładny podział nie jest istotny)
  • schłodzone mleko przelać do innej dużej miski i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 40 sekund do 1 minuty. Pod koniec miksowania dodać ok. 2/3 cukru pudru
  • do dużej miski z ubitym mlekiem dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Teraz dodać zmiksowane jagody i bardzo delikatnie, na niskich obrotach i krótko zmiksować - jedynie do połączenia mas
  • masę przelać do o pojemności minimum 1,5 l i wstawić do zamrażarki na minimum 8 godzin

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Lody i mrożoneJagodyNa upałyŚmietanaBez glutenuBez jajek
Przepis własny.