Puszyste, lekkie lody z mleka kondensowanego niesłodzonego i śmietany, które zrobicie bez maszyny i mieszania! Nie trzeba do niech jajek więc idealne dla osób, które są uczulone lub obawiają się świeżych jajek w lodach. Przyrządza się je tak łatwo i szybko, że koniecznie musicie spróbować!
To soczyście jagodowe lody o mocno fioletowym kolorze. ja dodałam 250 g jagód, by uzyskać taki pastelowy fiolet – gdy zwiększycie ilość jagód do 300 g (to jest max, więcej odradzam bo inaczej mogą być mało puszyste), to kolor będzie ciemniejszy, intensywniejszy i bardziej wpadający w róż.
Ja użyłam naszych polskich jagód leśnych, które uwielbiam i które są tak mocno fioletowe. Nie wiem jaki efekt dałyby borówki amerykańskie, ale możecie spróbować, choć zapewne kolor nie będzie tak intensywny. teraz poza sezonem użyłam jagód mrożonych, ale świeże oczywiście również się sprawdzą.
To już drugie mleczno-śmietankowe lody owocowe u mnie – pierwsze polecałam lody mleczne śmietankowo-malinowe. Natomiast z samego mleka kondensowanego bez śmietany, możecie przyrządzić mleczne lody stracciatella lub mleczne lody kawowe. Wszystkie są tak samo ekspresowe, puszyste, lekkie i wszystkie gorąco polecam na gorące, letnie dni.