Duży, piętrowy tort malinowo-jagodowy z białą czekoladą, na puszystym biszkopcie, ozdobionymi jagodami, jeżynami i kwiatami. Czy nie wygląda pięknie?
Ten bardzo dekoracyjny, okazały tort piętrowy nada się na wszystkie uroczyste okazje. Choć wygląda imponująco, to bazuje na moim sprawdzonym biszkopcie i kremie ze śmietany i mascarpone oraz białej czekolady. To kolejna wariacja po moich niezawodnych przepisach na tort truskawkowy, tort z owocami leśnymi i białą czekoladą czy tort zimowy z żurawiną i białą czekoladą. Jeśli tylko zastosujecie się do przepisu i odpowiednio podzielicie sobie składniki i kremy, to w kwestii wykonania nie powinno być problemów, a będziecie się mogli pochwalić wykonaniem prawdziwego piętrowego tortu z dwukolorowym kremem!
Tort jest jagodowo malinowy z domieszką jeżyn. To znaczy jeden smak jest malinowy, a drugi to polskie leśne jagody i trochę jeżyn. Leśne jagody dają intensywny smak i piękny fioletowy kolor. Natomiast do dekoracji polecam już użyć borówek amerykańskich, bo są większe i wytrzymalsze niż leśne jagody. Z tego samego powodu polecam jeżyny, a maliny można już pominąć. Tym bardziej, że chciałam zachować fioletową stylistykę tortu więc fioletowo-granatowe borówki i jeżyny idealnie pasują z fioletowymi jadalnymi bratkami.
Ja użyłam tortownic o średnicy 21 oraz 16 cm. Takie idealnie mieszczą się naraz w piekarniki, tworzą ładne piętra i na dokładnie takie jest ten przepis.
Jeśli to dla was za dużo to tort możecie wykonać również w wersji 1 piętrowej w tortownicy 21 cm – tak jak wszystkie moje inne, wymienione wyżej torty. Proporcje tego piętrowego tortu to nieco mniej niż 2/3 całości na dolne piętro oraz nieco ponad 1/3 na górne piętro. W ten sposób dzieląc składniki otrzymacie podział na piętra. Natomiast dokładny przepis na ten sam biszkopt w 1 piętrowej na tortownice 21 cm znajdziecie w wyżej podanych przepisach na inne torty.