by Katarzyna Anders

Cukier bzowy

Przetwory, przyprawy, domowe

Cukier aromatyzowany bzem, czyli cukier bzowy lub cukier z kwiatami bzu. Ciekawa opcja na maj, gdy zakwitną piękne bzy lilaki. Można go użyć do herbaty lub ciast.

Przepis publikuję jako ciekawostkę i ze względu na fioletową sesję zdjęciową, która tak mi się spodobała. Bo cukier aż tak nie zawładnął moim serem. Aromat jest delikatny – nie całkiem taki jak bzu. Sądzę, że cukier różany będzie ciekawszy i koniecznie muszę go wypróbować.

Niemniej poeksperymentujcie i sprawdźcie sami czy to będzie Wasz sposób na zachowanie aromatu wiosny, czy też nie. Ale jedno jest pewne – przygotowanie tego cukru, to wyjątkowo piękna i pachnąca zabawa :)

Cukier bzowy – przepis

Porcja

Na słoik pojemności 0,5 l

Składniki

  • 1 szklanka obranych kwiatów bzu fioletowego (ma najlepszy aromat)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru, najlepiej drobnego, tj. ok. 300 g

 

Wykonanie

  • kwiaty bzu najlepiej zbierać rano w słoneczną pogodę - wtedy mają najlepszy aromat i są otwarte, a tylko takie nas interesują, bo pączki nie mają takiego aromatu
  • najlepsze będą kwiaty bzu fioletowego - mają najciekawszy aromat. Bez biały pachnie najmniej, zatem odda najmniej zapachu
  • bez najlepiej zbierać w czystym otoczeniu. Najlepiej by nie trzeba było go potem spłukiwać, bo to również odbiera trochę zapachu
  • kwiatki bzu odrywać z kiści kwiatowych, tak by uzyskać pojedyncze kwiatuszki. Dojrzałe rozwinięte kwiaty łatwo odrywają się od łodyżek - to nasz wyznacznik
  • gdy zbierze się szklanka kwiatów to wsypać ją do czystego, suchego słoika razem z cukrem i wymieszać, by mieszanka była równomierna
  • słoik zamknąć i odstawić w suche, chłodne miejsce. Powinno być naprawdę chłodne, bo inaczej cukier może się nie udać. Ale nie może to być lodówka!
  • odstawić na kilka dni - 3 do 4. Bez w tym czasie zblednie, potem zbrązowieje i uschnie, natomiast cukier nabierze wilgoci i zbryli się - tak ma być
  • po tym czasie cukier wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 35 ºC by się wysuszył. Potem wyłączyć piekarnik zostawiając w nim cukier do wystudzenia i uchylając drzwiczki
  • zbrylony cukier rozbić dłonią
  • jeśli macie sito, które odsieje idealnie cukier od kwiatków to wspaniale - polecam. Jeśli nie, to możecie zostawić cukier razem z kwiatkami
  • gotowy cukier zamknąć w czystym słoiku

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Przetwory, przyprawy, domowe
Przepis własny, w oparciu o inne przepisy na cukier bzowy.