Szybki i pyszny wegetariański makaron po chińsku z warzywami. Przyrządzicie go w 20 minut i jestem pewna, że będziecie zachwyceni, szczególnie warzywami, które w tym sosie nabierają wspaniałego smaku!
Moim konikiem jest kuchnia włoska, nie azjatycka, ale chętnie przyrządzam dania azjatyckie w pasującej mi wersji korzystając z wybranych składników takich jak np. sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, azjatyckie makarony czy grzyby. Lubię jednak robić nieco spolszczone wersje – upraszczać sobie skład dania czy korzystać z zamienników.
I tak w tym przepisie możecie użyć grzybów mun, ale sprawdzą się też świetnie pieczarki, które właśnie proponuję. Co do makaronu, to ja akurat użyłam pszennego chow mein, ale możecie użyć po prostu grubszego długiego makaronu pszennego. Świetnie będzie też pasował azjatycki makaron jajeczny lub grubsza europejska wersja jajeczna.
Mój przepis na makaron chow mein z warzywami po chińsku, to tak naprawdę po prostu przepis na szybki makaron z dużą ilością warzyw, wzbogacony o azjatyckie smaki.
Polecam go szczególnie na zimne dni – gdy dodacie więcej ostrej papryki i imbiru, to danie jest genialnie rozgrzewające i sycące.