by Katarzyna Anders

Mrożone smoothie melonowe z kantalupy

Koktajle i smoothiesMelonPrzyjęcia i imprezyNa upałyWegetariańskie

Mrożone smoothie melonowe jest świetnym napojem lub mrożonym deserem na upały. Zrobione z melona kantalupa ma żywy, pomarańczowo-różowy kolor i słodki smak.

Możecie je przygotować w wersji na szybko – lekko zmrożonej. Wtedy wystarczy tylko zmiksować składniki w mocnym malakserze. Jednak warto wstawić zmiksowane składniki do zamrażarki na kilka chwil i cieszyć się mrożonym deserem o konsystencji śniegu, czy lekkiego sorbetu.

Składniki, które podkreślają smak melona kantalupa i zapewniają niezwykłe orzeźwienie, to sok z limonki i sól. Natomiast miód dodaje słodyczy, a wszystkie trzy świetnie równoważą smak tego mrożonego smoothie.

Mrożone smoothie melonowe z kantalupy – przepis

Porcja

na około 4 porcje po 250 ml

Składniki

  • 1 melon kantalupa (ewentualnie innej odmiany) o wadze ok. 500-600 g
  • ok 300 g kostek lodu
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody

do podania

  • kostki lodu
  • listki świeżej mięty

Wykonanie

  • melon powinien być prosto z lodówki, zimny
  • melona przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne i obrać połówki za pomocą noża ze skóry. z grubsza pokroić na mniejsze kawałki odpowiednie do miksera
  • melona umieścić w mocnym mikserze, który jest też w stanie skurszyć lód
  • do miksera wrzucić również lód, miód, szczyptę soli, sok z limonki i szklankę wody
  • wszystko zmiksować, aż nie będzie cząstek melona ani lodu

wersja szybka, delikatnie zmrożona

  • jeśli zadowala nas po prostu lodowate smoothie to możemy podać je od razu w takiej formie
  • podzielić do szklanek na porcje i dodać po 2 kostki lodu oraz listki mięty, do każdej porcji

wersja mocno zmrożona

  • jeśli chcemy smoothie o konsystencji śniegu czy sorbetu, to zmiksowany napój należy przelać do plastikowego pudełka odpowiedniego do mrożenia i umieścić w zamrażarce
  • zaglądać do smoothie co około 15 minut i przemieszać widelcem. Robić tak, aż osiągnięty zadowalającą nas konsystencję. Myślę, że około godzina wystarczy, by zadowalająca zmrozić smoothie, ale by miało dobrą konsystencję
  • podzielić do szklanek na porcje i dodać po 2 kostki lodu oraz listki mięty, do każdej porcji

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Koktajle i smoothiesMelonPrzyjęcia i imprezyNa upałyWegetariańskie
Przepis własny.