Słynny włoski koktajl z Wenecji, na bazie wina musującego Prosecco i Aperolu. Inspirowany drinkiem Spritz Veneziano, gdzie zamiast Aperola używamy Campari.
by Katarzyna Anders
Słynny włoski koktajl z Wenecji, na bazie wina musującego Prosecco i Aperolu. Inspirowany drinkiem Spritz Veneziano, gdzie zamiast Aperola używamy Campari.
Przepis na tradycyjne guacamole, czyli meksykański dip na bazie awokado. Idealny do chrupiących nachos, tortilli, ale też grzanek, czy jako dodatek do mięs.
Mocno owocowe, wilgotne ciasto z chrupiącą bezą, z genialnym połączeniem brzoskwiń lub nektarynek z malinami. Szybkie i łatwe do zrobienia. Smak lata!
Prosty i pyszny koktajl jogurtowy z moreli i czerwonych porzeczek – to jeden z lepszych owocowych duetów na lato!
Prosty, szybki i na dodatek całkiem zdrowy deser – owoce zapiekane pod owsianą kruszonką, to pełnia letniego smaku pod chrupiącą warstwą.
Szybka i prosta wegetariańska zapiekanka makaronowa z bakłażanem, cukinią i pomidorami oraz chrupiącą warstwą z sera feta i mozzarelli z bułką tartą.
Miękkie i lekkie lody z mleka zagęszczonego i śmietany, z dodatkiem orzeźwiających malin. Nie wymagają dodawania żółtek ani mieszania w trakcie mrożenia.
Tradycyjna potrawka warzywna z Francji, zależnie od regionu, przyrządzana z różnych warzyw – najczęściej bakłażana, cukinii, pomidorów, papryk i cebuli. Tym razem w wersji zapiekanej w piekarniku.
Znakomita przekąska wegetariańska i jeden z lepszych sposobów przyrządzania bakłażana – pyszne mini pizzerinki z fetą i mozzarellą na sosie pomidorowym.
Antyczna Werona – miasto Romea i Julii, położone u podnóża Alp Weneckich, w zakolach rzeki Adygi. Jedno z najbogatszych włoskich miast.
Proste, letnie ciasto ucierane wypełnione jagodami. Ciasto jagodowe i w ogóle polskie, leśne jagody, to kwintesencja smaku lata.
Klasyka polskiej kuchni tradycyjnej, czyli zrazy wołowe – tutaj w wersji niezawijanej, potocznie zwane bitkami wołowymi. Najprostsza wersja w aromatycznym sosie własnym.