by Katarzyna Anders

Wszystkie wpisy

Bitki wołowe w sosie winno-warzywnym

Bitki w aromatycznym sosie winno-warzywnym, nawiązujące do francuskiej wołowiny po burgundzku – mięso wychodzi miękkie, wręcz rozpływające się w ustach.

Bellini

Wyśmienity włoski koktajl z brzoskwiń i wina musującego Prosecco, stworzony w Wenecji przez Giuseppe Ciprianiego, założyciela Harry’s Bar.

Aperol Spritz

Słynny włoski koktajl z Wenecji, na bazie wina musującego Prosecco i Aperolu. Inspirowany drinkiem Spritz Veneziano, gdzie zamiast Aperola używamy Campari.

Guacamole

Przepis na tradycyjne guacamole, czyli meksykański dip na bazie awokado. Idealny do chrupiących nachos, tortilli, ale też grzanek, czy jako dodatek do mięs.

Ciasto brzoskwiniowo-malinowe z bezą

Mocno owocowe, wilgotne ciasto z chrupiącą bezą, z genialnym połączeniem brzoskwiń lub nektarynek z malinami. Szybkie i łatwe do zrobienia. Smak lata!

Koktajl morelowo-porzeczkowy

Prosty i pyszny koktajl jogurtowy z moreli i czerwonych porzeczek – to jeden z lepszych owocowych duetów na lato!

Owoce pod owsianą kruszonką

Prosty, szybki i na dodatek całkiem zdrowy deser – owoce zapiekane pod owsianą kruszonką, to pełnia letniego smaku pod chrupiącą warstwą.

Lody mleczne śmietankowo-malinowe

Miękkie i lekkie lody z mleka zagęszczonego i śmietany, z dodatkiem orzeźwiających malin. Nie wymagają dodawania żółtek ani mieszania w trakcie mrożenia.

Ratatouille zapiekane

Tradycyjna potrawka warzywna z Francji, zależnie od regionu, przyrządzana z różnych warzyw – najczęściej bakłażana, cukinii, pomidorów, papryk i cebuli. Tym razem w wersji zapiekanej w piekarniku.

Mini pizze z bakłażana

Znakomita przekąska wegetariańska i jeden z lepszych sposobów przyrządzania bakłażana – pyszne mini pizzerinki z fetą i mozzarellą na sosie pomidorowym.