by Katarzyna Anders

Ciasto brzoskwiniowo-malinowe z bezą

Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyBrzoskwinie i nektarynkiMalinyPrzyjęcia i imprezy

Mocno owocowe, wilgotne ciasto z chrupiącą bezą, z genialnym połączeniem brzoskwiń lub nektarynek z malinami. Szybkie i łatwe do zrobienia. Smak lata!

Ciasto na bazie przepisu na jedno z moich ulubionych ciast – ciasto porzeczkowe z bezą. Warto użyć jędrnych, nie przejrzałych malin, bo mocno dojrzałe mogą zbyt rozmoczyć ciasto. Jednak nawet jeśli, to spód i tak jest już podpieczony, zatem nie ma ryzyka zakalca, a jedynie wilgotniejszego ciasta – ja uwielbiam ten efekt! Spód podpiekamy w trakcie przygotowywania owoców i bezy, zatem to naprawdę ekspres.

Ciasto brzoskwiniowo-malinowe z bezą – przepis

Porcja

forma do tart ceramiczna wysoka 29 cm lub tortownica 26 do 28 cm

Składniki

spód

  • 3 żółtka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 65 g masła (3 czubate łyżki)
  • 185 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 80 ml mleka (5 łyżek)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

beza

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 200 drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

owoce

  • 450 g brzoskwiń lub nektarynek (waga po odpestkowaniu, tj. 3 do 4 owoce)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g malin, jędrnych, nie przejrzałych
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

do wysmarowania formy

  • masło

Wykonanie

  • maliny delikatnie opłukać i zostawić do całkowitego osuszenia. Brzoskwinie/nektarynki umyć
  • żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę
  • następnie dodać masło i dalej chwilę miksować
  • dodać mąki z proszkiem, wmieszać, a na końcu dodać mleko i finalnie wymieszać – ciasto ma być gęste
  • formę ceramiczną wysmarować masłem. Jeśli pieczemy w tortownicy, to można ją wyłożyć papierem do pieczenia, albo również wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja preferuję papier)
  • ciasto wyłożyć do formy pomagając sobie łyżką, wyrównać
  • ciasto piec w 180°C przez 20 min. aż do lekkiego zezłocenia
  • w międzyczasie z brzoskwiń/nektarynek wyjąć pestki i pokroić je w średniej wielkości kostkę. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać
  • do malin dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i też delikatnie przemieszać
  • ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, pod koniec dodając stopniowo cukier, a później sok z cytryny
  • na podpieczony spód wyłożyć brzoskwinie/nektarynki obtoczone w mące, następnie rozrzucić na nich maliny oprószone mąką i na koniec wyłożyć bezę
  • piec całość w 180°C jeszcze przez 20-25 min., aż beza będzie lekko zrumieniona. Ja piekę to ciasto (jak i w zasadzie każde inne) w opcji góra-dół. Termoobieg może być za mocny dla bezy. Trzeba pilnować by tylko lekko się zarumieniła
  • wystudzić

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyBrzoskwinie i nektarynkiMalinyPrzyjęcia i imprezy
Przepis własny.