Miękkie i bardzo lekkie lody z mleka zagęszczonego niesłodzonego i śmietany, z dodatkiem orzeźwiających malin. Nie wymagają dodawania żółtek ani mieszania w trakcie mrożenia.
Przyrządzamy je poprzez ubicie zarówno mleka zagęszczonego oraz śmietany w osobnych miskach i dopiero wtedy delikatnego połączenia obu mas. Lody mogą się wydawać niestabilne i zapewne gdyby ubite masy postały kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, to by się rozpłynęły ;) Jednak po włożeniu lodów do zamrażarki, znakomicie zachowują one swoją napowietrzoną strukturę.
Właśnie dzięki sposobie przyrządzania lody nie wymagają mieszania, a wręcz jest to niewskazane, ze względu na malinowe “mazy”. Lody będą miękkie po wyjęciu z zamrażarki, jedynie czasem na dnie pojemnika może powstać nieco twardsza, cienka warstwa lodów.
Lody zawierają całe owoce malin, zatem jeśli komuś nie odpowiadają pestki tych owoców, to w zamian polecam np. przepis na lody malinowe bez pestek – lody brzoskwiniowo-malinowe Melba.