by Katarzyna Anders

Lody mleczne śmietankowo-malinowe

Lody i mrożoneMalinyNa upałyŚmietanaBez glutenuBez jajek

Miękkie i bardzo lekkie lody z mleka zagęszczonego niesłodzonego i śmietany, z dodatkiem orzeźwiających malin. Nie wymagają dodawania żółtek ani mieszania w trakcie mrożenia.

Przyrządzamy je poprzez ubicie zarówno mleka zagęszczonego oraz śmietany w osobnych miskach i dopiero wtedy delikatnego połączenia obu mas. Lody mogą się wydawać niestabilne i zapewne gdyby ubite masy postały kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, to by się rozpłynęły ;) Jednak po włożeniu lodów do zamrażarki, znakomicie zachowują one swoją napowietrzoną strukturę.

Właśnie dzięki sposobie przyrządzania lody nie wymagają mieszania, a wręcz jest to niewskazane, ze względu na malinowe “mazy”.  Lody będą miękkie po wyjęciu z zamrażarki, jedynie czasem na dnie pojemnika może powstać nieco twardsza, cienka warstwa lodów.

Lody zawierają całe owoce malin, zatem jeśli komuś nie odpowiadają pestki tych owoców, to w zamian polecam np. przepis na lody malinowe bez pestek – lody brzoskwiniowo-malinowe Melba.

Lody mleczne śmietankowo-malinowe – przepis

Porcja

1,5 l lodów

Składniki

  • puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego o pojemności ok. 400 g
  • 200 ml śmietany 30%
  • 140 g cukru pudru
  • 300 g malin
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie

  • puszkę z mlekiem oraz śmietanę schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin
  • maliny opłukać, a następnie osuszyć. Umieścić w miseczce i rozgnieść je z grubsza widelcem lub łyżka - część może się całkiem rozpaść, niektóre mogę zostać w całości. Dodać do nich 3 łyżki cukru pudru i przemieszać
  • śmietanę przelać do miski i ubić, pod koniec ubijania dodając ok. 1/3 cukru pudru (dokładny podział nie jest istotny)
  • schłodzone mleko przelać do innej dużej miski i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 40 sekund do 1 minuty. Pod koniec miksowania dodać ok. 2/3 cukru pudru
  • do dużej misku z ubitym mlekiem dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać maliny i naprawdę "z grubsza" i bardzo delikatnie wmieszać je do masy - dosłownie 2 do 3 ruchami. Nie chcemy masy mleczno-śmietanowej dokładnie wymieszać z malinami, a jedynie uzyskać owocowe "mazy.
  • masę przelać do o pojemności minimum 1,5 l i wstawić do zamrażarki na minimum 8 godzin

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Lody i mrożoneMalinyNa upałyŚmietanaBez glutenuBez jajek
Przepis własny.