Wołowina w sosie winno-warzywnym to klasyka kuchni francuskiej. Tak duszona np. po prowansalsku czy burgundzku, jest miękka i bardzo aromatyczna, a towarzyszący jej sos wyśmienity. Zainspirowana francuskimi przepisami, po tradycyjnych, najprostszych bitkach wołowych w sosie własnym, proponuję bitki w sosie winno-warzywnym, które łączą cechy wołowiny po burgundzku i włoskiego mięsnego ragù.
Odpowiedni czas duszenia potrawy sprawia, że niemal każda wołowina będzie mięciutka i rozpływająca się w ustach. Ze względu na czasochłonne duszenie, warto przygotować od razu większą ilość – np. z 2 kg wołowiny, a następnie część porcji zamrozić.
Do bitek w sosie winno-warzywnym zdecydowanie najlepiej pasują ziemniaki – z wody, gniecione, purée lub pieczone. Ewentualnie może być też kasza (jęczmienna, gryczana, jaglana). Jako dodatek najlepiej pasują gotowane lub pieczone warzywa (np. pieczone białe korzenie) lub dowolne świeże, lekkie surówki i sałatki.