Bób z włoskim Pangrattato, czyli z chrupiącą bułką tartą i parmezanem, u mnie na maśle, z dodatkiem natki pietruszki. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu.
by Katarzyna Anders
Bób z włoskim Pangrattato, czyli z chrupiącą bułką tartą i parmezanem, u mnie na maśle, z dodatkiem natki pietruszki. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu.
Sirmione nad Gardą, położone na wąskim półwyspie, jest otoczone przez jezioro z trzech stron. Bogate w atrakcje historyczne, piękne plaże i pyszne jedzenie jest doskonałym miejscem na wakacje.
Przepis na prosty sos pomidorowy do gnocchi. To moja kolejna propozycja podania tych włoskich kluseczek. Ze świeżą bazylią i parmezanem są wyśmienite.
Dolomitów latem nie można odwiedzić tylko raz w życiu. Jeśli ktoś tu zawita, to będzie wracał wielokrotnie. We wpisie bogaty opis Marmolady i okolic.
Delikatny, letni tort truskawkowy. Krem waniliowy ze śmietanki i serka mascarpone oraz mnóstwo truskawek, powodują, że jest orzeźwiający i niezwykle lekki.
Najprostszy, a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobów na podanie gnocchi – szybkie podsmażenie w maśle z aromatycznymi listkami szałwii.
Oryginalne włoskie gnocchi ziemniaczane, czyli Gnocchi di patate. Przepis na idealne ciasto, dzięki któremu kluseczki są miękkie i rozpływają się w ustach.
Mizeria to klasyka polskich, letnich surówek. Lekka i orzeźwiająca, dodatkowo schłodzona w lodówce, jest doskonała na upały.
Kazimierz Dolny nad Wisłą – perełka architektury i historii położona wśród pięknych pól, lasów i tajemniczych wąwozów.
Wafle przekładane domową “nutellą” – z orzechów laskowych, kakao i daktyli. Mniej kaloryczne, a przede wszystkim zdrowsze niż kupne wafelki czekoladowe.
Baranek to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Taki wykonany z masła jest ładny i praktyczny. Wykonywanie baranków z masła, za pomocą drewnianych foremek, ma długą tradycję, którą warto kontynuować.
Mazurek z chrupiącą bezą pełną bakalii i orzechów oraz warstwą dżemu morelowego, na kruchym spodzie. Bogaty w smaku jak i w wyglądzie.