by Katarzyna Anders

Wszystkie wpisy

Bób z bułką tartą i parmezanem

Bób z włoskim Pangrattato, czyli z chrupiącą bułką tartą i parmezanem, u mnie na maśle, z dodatkiem natki pietruszki. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu.

Gnocchi z sosem pomidorowym i bazylią

Przepis na prosty sos pomidorowy do gnocchi. To moja kolejna propozycja podania tych włoskich kluseczek. Ze świeżą bazylią i parmezanem są wyśmienite.

Tort truskawkowy

Delikatny, letni tort truskawkowy. Krem waniliowy ze śmietanki i serka mascarpone oraz mnóstwo truskawek, powodują, że jest orzeźwiający i niezwykle lekki.

Gnocchi z masłem i szałwią

Najprostszy, a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobów na podanie gnocchi – szybkie podsmażenie w maśle z aromatycznymi listkami szałwii.

Gnocchi ziemniaczane – Gnocchi di patate

Oryginalne włoskie gnocchi ziemniaczane, czyli Gnocchi di patate. Przepis na idealne ciasto, dzięki któremu kluseczki są miękkie i rozpływają się w ustach.

Mizeria

Mizeria to klasyka polskich, letnich surówek. Lekka i orzeźwiająca, dodatkowo schłodzona w lodówce, jest doskonała na upały.

Jak zrobić baranka z masła?

Baranek to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Taki wykonany z masła jest ładny i praktyczny. Wykonywanie baranków z masła, za pomocą drewnianych foremek, ma długą tradycję, którą warto kontynuować.

Mazurek z bakaliową bezą

Mazurek z chrupiącą bezą pełną bakalii i orzechów oraz warstwą dżemu morelowego, na kruchym spodzie. Bogaty w smaku jak i w wyglądzie.