by Katarzyna Anders

Wszystkie wpisy

Risotto z gruszką i gorgonzolą

Ser gorgonzola oraz gruszka, czyli jedno z najlepszych połączeń smakowych, tutaj w klasycznym, włoskim risotto. Całości dopełniają orzechy włoskie.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Genialna zupa ze świeżych pomidorów – mocno aromatyczna, prosta, do przygotowania nawet w 20 minut, z dojrzałych pomidorów malinowych lub bawole serce.

Galette z pomidorami, fetą i ricottą

Wytrawna, krucha tarta rustykalna z różnymi odmianami kolorowych pomidorów, na warstwie serowej z fety i ricotty. To popularna, francuska tarta galette, pieczona bez formy.

Limoncello

Limocello to słynny, włoski likier cytrynowy pochodzący z Kampanii, ale rozpowszechniony w całych Włoszech. Przygotowanie go w domu jest proste, a efekt znakomity.

Dynia piżmowa faszerowana kuskusem i fetą

Pyszne, jesienne, wegetariańskie danie – dynia piżmowa faszerowana kuskusem, pomidorami i fetą. Wyrazista w smaku i sycąca, do tego pięknie się prezentuje.

Kurczak pieczony – idealny, najprostszy

Najprostszy sposób na idealnie upieczonego kurczaka – wychodzi soczysty, z rumianą skórką, pełen smaku. Przepis jest możliwie najprostszy, bez marynowania.

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i fetą

Kasza jaglana, feta i pomidory zapiekane w czerwonej papryce to zdrowy, wegetariański i bezglutenowy pomysł na posiłek. Danie jest proste do przygotowania.

Galette z morelami i czerwoną porzeczką

Krucha tarta rustykalna z morelami i czerwoną porzeczką – mocno owocowa, idealnie słodko-kwaśna, z chrupiącym kruchym ciastem. Idealny i prosty letni deser.

Lemoniada tradycyjna

Przepis na tradycyjną lemoniadę z cytryn, wody i cukru – stężoną, intensywnie słodko-kwaśną. Klasyczna lemoniada jest zdecydowana i słodka, idealna z lodem.

Krem z papryki i pomidorów

Pikantna, wegetariańska zupa krem z pieczonej papryki i aromatycznych pomidorów. Pełna smaku i wyrazista. Najlepsza z serem feta i chrupiącymi grzankami.

Bitki wołowe w sosie winno-warzywnym

Bitki w aromatycznym sosie winno-warzywnym, nawiązujące do francuskiej wołowiny po burgundzku – mięso wychodzi miękkie, wręcz rozpływające się w ustach.

Bellini

Wyśmienity włoski koktajl z brzoskwiń i wina musującego Prosecco, stworzony w Wenecji przez Giuseppe Ciprianiego, założyciela Harry’s Bar.