Ser gorgonzola oraz gruszka, czyli jedno z najlepszych połączeń smakowych, tutaj w klasycznym, włoskim risotto. Całości dopełniają orzechy włoskie.
by Katarzyna Anders
Ser gorgonzola oraz gruszka, czyli jedno z najlepszych połączeń smakowych, tutaj w klasycznym, włoskim risotto. Całości dopełniają orzechy włoskie.
Genialna zupa ze świeżych pomidorów – mocno aromatyczna, prosta, do przygotowania nawet w 20 minut, z dojrzałych pomidorów malinowych lub bawole serce.
Wytrawna, krucha tarta rustykalna z różnymi odmianami kolorowych pomidorów, na warstwie serowej z fety i ricotty. To popularna, francuska tarta galette, pieczona bez formy.
Limocello to słynny, włoski likier cytrynowy pochodzący z Kampanii, ale rozpowszechniony w całych Włoszech. Przygotowanie go w domu jest proste, a efekt znakomity.
Pyszne, jesienne, wegetariańskie danie – dynia piżmowa faszerowana kuskusem, pomidorami i fetą. Wyrazista w smaku i sycąca, do tego pięknie się prezentuje.
Najprostszy sposób na idealnie upieczonego kurczaka – wychodzi soczysty, z rumianą skórką, pełen smaku. Przepis jest możliwie najprostszy, bez marynowania.
Kasza jaglana, feta i pomidory zapiekane w czerwonej papryce to zdrowy, wegetariański i bezglutenowy pomysł na posiłek. Danie jest proste do przygotowania.
Krucha tarta rustykalna z morelami i czerwoną porzeczką – mocno owocowa, idealnie słodko-kwaśna, z chrupiącym kruchym ciastem. Idealny i prosty letni deser.
Przepis na tradycyjną lemoniadę z cytryn, wody i cukru – stężoną, intensywnie słodko-kwaśną. Klasyczna lemoniada jest zdecydowana i słodka, idealna z lodem.
Pikantna, wegetariańska zupa krem z pieczonej papryki i aromatycznych pomidorów. Pełna smaku i wyrazista. Najlepsza z serem feta i chrupiącymi grzankami.
Bitki w aromatycznym sosie winno-warzywnym, nawiązujące do francuskiej wołowiny po burgundzku – mięso wychodzi miękkie, wręcz rozpływające się w ustach.
Wyśmienity włoski koktajl z brzoskwiń i wina musującego Prosecco, stworzony w Wenecji przez Giuseppe Ciprianiego, założyciela Harry’s Bar.