Prosty, szybki i na dodatek całkiem zdrowy deser – owoce zapiekane pod owsianą kruszonką, to pełnia letniego smaku pod chrupiącą warstwą. Najlepsze będą maliny, jeżyny, nektarynki, brzoskwinie, morele, jagody, wiśnie, żurawina, truskawki ale sprawdzą się w zasadzie każde owoce jakie macie pod ręką. Zdecydowanie najsmaczniejsze są mieszanki różnych owoców – szczególnie brzoskwiń lub nektarynek z owocami jagodowymi. Ja użyłam akurat nektarynek, malin, jagód i nieco żurawiny (miałam mrożoną) – wyszło coś wspaniałego!
Kruszonka ze zmielonych płatków owsianych jest zdrowsza od tej ze zwykłej mąki, a jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych, to także bezglutenowa.
Owoce pod owsianą kruszonką można podawać na ciepło lub na zimno, same lub z dodatkiem lodów waniliowych, jogurtu, bitej śmietany czy sosu waniliowego – w każdej formie są przepyszne!