by Katarzyna Anders

Mini pizze z bakłażana

Zapiekanki, tarty, z piecaBazyliaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyBakłażanPomidoryFetaMozzarellaWegetariańskieFitBez glutenuKuchnia włoska

Znakomita przekąska wegetariańska i jeden z lepszych sposobów przyrządzania bakłażana – pyszne mini pizzerinki z fetą i mozzarellą na sosie pomidorowym.

Są naprawdę przepyszne i pełne smaku – niektórzy doszukiwali się w nich nawet mięsa, bo “są za dobre na wegetariańskie” ;)

Robi się je łatwo i szybko. Można nawet pominąć efekt solenia i odsączania plastrów bakłażana – zdarzają się sztuki tak mało gorzkie, że nie jest to konieczne. Jednak ten etap daje nam pewność i powoduje ze bakłażan nie jest po pieczeniu rozmokły. Pamiętajcie tylko, by zależnie czy solicie plastry wcześniej czy nie, to później zrobić odpowiednio słony sos – od jego wyrazistości powiem, zależy smak całego dania.

Mini pizze z bakłażana możecie podawać na ciepło lub na zimno, solo lub jako dodatek do mięs. Polecam!

Mini pizze z bakłażana – przepis

Porcja

1 duża blacha mini pizzerinek

Składniki

  • 2 bakłażany (ważące w sumie ok. 700 g)
  • sól
  • oliwa
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)
  • 100 g sera feta

sos pomidorowy

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3/4 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy

do posypania na koniec

  • liście świeżej bazylii

Wykonanie

  • bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości 1 cm. Opruszyć je z obu stron niewielką ilością soli i ułożyć na papierowych ręcznikach. Zostawić na minimum 10 min
  • obrać i posiekać drobno cebule oraz czosnek
  • w niewielkim rondlu rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić cebulę oraz czosnek i podsmażać do zeszklenia cebuli. Następnie dodać pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy. Sos gotować na małym ogniu przez minimum 20 min. - ma spokojnie bulgotać i odparowywać. Na za dużym ogniu sos łatwo się przypali, więc warto być cierpliwym. Na małym ogniu nawet nie musimy go specjalnie pilnować - wystarczy zamieszać sos ze dwa razy w ciągu całego czasu. Finalnie cebula ma być miękka a sos gęsty
  • gdy sos się gotuje zebrać za pomocą papierowych ręczników sok, który wypłynął z bakłażana. Tak osuszone plastry bakłażanów ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przesmarować z obu stron minimalną ilością oliwy - najłatwiej za pomocą pędzelka
  • tak przygotowane bakłażany wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 12 do 15 min.
  • gotowy sos zmiksować chwilę blenderem by był bardziej jednolity - jednak dokładność nie jest tu bardzo ważna
  • blachę z bakłażanami wyjąć z piekarnika, ale go nie wyłączać - utrzymywać temperaturę 200°C
  • na plastrach bakłażana rozsmarować równomiernie sos pomidorowy (jest go sporo, ale ta ilość jest idealna na 2 bakłażany na dużej blasze z piekarnika). Następnie na sosie rozkruszyć ser feta, a później ułożyć porwany lub pokrojony na małe kawałki ser mozzarella
  • bakłażany wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać przez przez 8 do 10 min. - aż ser ładnie się rozpuści i zacznie delikatnie rumienić
  • gotowe mini pizze wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić, a następnie rozsypać na nich liście świeżej bazylii. Pizzerinki, mają być gorące, jednak jeśli rozsypalibyśmy liście bazylii zaraz po wyjęciu mini pizz z piekarnika, to bazylia zciemniałaby od nadmiernego gorąca
  • podawać od razu. Jednak pizzerinki z bakłażana można też odgrzewać, a także jeść na zimno

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaBazyliaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyBakłażanPomidoryFetaMozzarellaWegetariańskieFitBez glutenuKuchnia włoska
Przepis własny.