by Katarzyna Anders

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i cukinią

Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałBakłażanCukiniaPomidoryFetaMozzarellaWegetariańskieZapiekankiKuchnia włoska

Szybka i prosta wegetariańska zapiekanka makaronowa z bakłażanem, cukinią i pomidorami oraz chrupiącą warstwą z sera feta i mozzarelli z bułką tartą.

Do przyrządzania zapiekanki możecie użyć dowolnego krótkiego makaronu – ja wybrałam muszle, ale może być też np. penne, czy kokardki.

Tradycyjnie, w kwestii bakłażana – warto posypać go solą i zostawić na 10 min., a następnie odsączyć papierowym ręcznikiem, by pozbyć się ewentualnej goryczki. Jeśli jesteście pewni, że Wasz bakłażan nie jest gorzki, można ten etap pominąć.

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i cukinią – przepis

Porcja

Forma ceramiczna prostokątna 30x20 cm. Porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 200 g makaronu muszle (lub innego krótkiego np. penne czy kokardki)
  • 1 średni bakłażan
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

na wierzch zapiekanki

  • 125 g mozzarelli (1 kulka)
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie

  • makaron ugotować al dente
  • bakłażana i cukinię umyć i odciąć końcówki
  • bakłażana pokroić w grube plastry, posypać solą (dodatkową, nie ma jej w składnikach) i zostawić na papierowym ręczniku na ok 10 min. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem sok który wypłynął
  • bakłażana i cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę. Natomiast cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę
  • na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i je zeszklić. następnie dorzucić bakłażana i cukinię i podsmażać je ok. 5 minut. Później dodać pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i gotować całość na małym ogniu jeszcze ok. 8 min.
  • do warzyw w sosie dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać
  • naczynie do zapiekania przesmarować niewielka ilością oliwy i dać do niego makaron z warzywami. Równomiernie go rozłożyć
  • na wierzchu ułożyć pokrojoną na cienkie plasterki mozzarellę. Następnie rozkruszyć równomiernie ser feta. Na koniec posypać 2 łyżkami bułki tartej
  • zapiekankę włożyć do piekarnia nagrzanego do 185°C i zapiekać przez ok. 25 min. - aż ser na wierzchu się zarumieni. Jeśli nie chce się przyrumienić można pod koniec włączyć termoobieg
  • zapiekankę podawać na gorąco

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałBakłażanCukiniaPomidoryFetaMozzarellaWegetariańskieZapiekankiKuchnia włoska
Przepis własny.