by Katarzyna Anders

Kurczak pieczony – idealny, najprostszy

Mięsa i rybyKurczakDania z drobiu

Najprostszy sposób na idealnie upieczonego kurczaka – wychodzi soczysty, z rumianą skórką, pełen smaku. Przepis jest możliwie najprostszy, nie wymaga wcześniejszego marynowania i innych szczególnych przygotowań. Odwrócenie kury w trakcie pieczenia gwarantuje równomierne upieczenie. W przepisie również porady, jak odpowiednio przygotować kurczaka przed pieczeniem – jak oczyścić i które części warto obciąć.

Oczywiście ważne jest, by użyć dobrej jakości kury – zagrodowej lub eko – bo taka daje nam pewność dobrego mięsa i lepszego smaku.

To mój bazowy przepis na prostego, pieczonego kurczaka. Polecam!

Kurczak pieczony w całości - idealny, najprostszy – przepis

Porcja

porcje dla 4 do 5 osób

Składniki

  • kurczak o wadze 1,5 do 2 kg, najlepiej zagrodowy lub eko

marynata do natarcia

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1/4 małego pęczka pietruszki

do środka

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 małego pęczka pietruszki

dodatkowo

  • 1/4 szklanki wody

Wykonanie

  • przygotować kurczaka - umyć go wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruczoł kuprowy i nadmiar tłuszczu przy skórze, odciąć końcówki skrzydełek aż do pierwszego stawu (końcówki mają tendencję do przypalania się, a i tak nie ma na nich prawie mięsa), ale ich nie wyrzucać. Można też odciąć szyję, ale nie trzeba - to kwestia estetyki
  • do środka kurczaka włożyć pokrojone ząbki czosnku, pietruszkę wraz z łodyżkami, łyżkę masła oraz wsypać sól, pieprz i wcisnąć sok z cytryny
  • nogi kurczaka związać sznurkiem by zyskał formę i by zamknęło się wejście do środka
  • przygotować marynatę do natarcia - do rozpuszczonego masła klarowanego dodać sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, paprykę i wymieszać
  • kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym piersiami do dołu, polać marynatą i natrzeć go nią dokładnie z każdej strony - to co spłynie zostanie w naczyniu. Następnie kurczaka obłożyć listkami pietruszki. Pod kurczaka podłożyć odcięte skrzydełka, by na nich leżał - oddzieli go to nieco od dna naczynia. Nalać do naczynia 1/4 szklanki wody
  • kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 45 minut jeśli waży 1,5 kg (natomiast 2 kg piec 55 minut), bez przykrycia. W połowie czasu podlać kurczaka sosem z naczynia
  • po tym czasie kurczaka odwrócić piersiami do góry, obficie polać wytworzonym sosem i wstawić z powrotem na kolejne 45 minut jeśli waży 1,5 kg (a 2 kg na 55 minut) i piec bez przykrycia. W połowie czasu podlać kurczaka sosem z naczynia
  • jeśli kurczak był mały i skórka nie zdążyła się zrumienić w wystarczający sposób, to na ostatnie 10 minut pieczenia włączyć termoobieg
  • gotowego kurczaka wyjąć z piekarnika i odstawić na minimum 5 min., by soki się uspokoiły
  • następnie podzielić na porcję - odciąć skrzydełka, odciąć całe nogi z udami, przekroić na mostku i oddzielić obie piersi

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Mięsa i rybyKurczakDania z drobiu
Przepis własny.