by Katarzyna Anders

Zupa warzywna z jarmużem i ziemniakami

ZupyKoperekJarmużMarchewkaPietruszkaZiemniakiWegetariańskie

Prosta i szybka zupa z jarmużem i ziemniakami. Jest sycąca – w sam raz na chłodniejsze dni. A dzięki jarmużowi również bardzo zdrowa. Zasmażka i przyprawy dodają zupie sporo smaku.

Polecam na szybki, lekki posiłek.

Zupa warzywna z jarmużem i ziemniakami – przepis

Porcja

porcje dla 5 do 6 osób

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera lub 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g jarmużu
  • ok. 2 l wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3/4 łyżeczki lubczyku
  • duża garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka octu

zasmażka

  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie

  • wszystkie warzywa umyć i obrać
  • cebulę posiekać, korzeń marchewki, pietruszki i selera pokroić w kostkę, ziemniaki pokroić w większa kostkę, a z jarmużu oderwać twarde łodygi i odrzucić, a liście porwać lub pokroić na małe kawałki
  • w dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju lub masła klarowanego i wrzucić tam cebulę. Gdy się zeszkli dorzucić marchew, pietruszkę i seler i jeszcze chwilę podsmażać
  • dorzucić ziemniaki i zalać całość ok. 2 l wody. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, pieprz i sól. Gotować przez ok. 15 min.
  • dodać liście jarmużu i gotować jeszcze 5 min.
  • w międzyczasie posiekać koperek i zieloną pietruszkę
  • w rondelku rozpuścić masło, po chwili dodać do niego mąkę i przyrumienić ją często mieszając – uważać aby nie przypalić zasmażki. Zasmażka ma być złota, a nie blada - to nadaje jej odpowiedni smak. Zasmażkę, gdy tylko się zezłoci, dodać do zupy i dokładnie zamieszać
  • na koniec dodać do zupy koperek, natkę pietruszki oraz ocet i zamieszać. W razie potrzeby jeszcze dosolić

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
ZupyKoperekJarmużMarchewkaPietruszkaZiemniakiWegetariańskie
Przepis własny.