by Katarzyna Anders

Risotto z gruszką i gorgonzolą

RisottoOrzechy włoskieJednogarnkowe i różneGruszkiWalentynkiRyżGorgonzolaParmezanWinoKuchnia włoska

Ser gorgonzola oraz gruszka, czyli jedno z najlepszych połączeń smakowych, tutaj w klasycznym, włoskim risotto. Całości dopełniają orzechy włoskie, które również idealnie pasują do gorgonzoli i gruszek.

Włoskie risotto może mieć multum wariantów i składników, ale ja niezmiennie wracam do tych najbardziej klasycznych, jak risotto z borowikami, alla milanese, czy właśnie risotto z gorgonzolą, gruszką i orzechami. Koniecznie spróbujcie!

Risotto z gruszką i gorgonzolą – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 170 g ryżu arborio
  • 1 mała cebula
  • 500 ml bulionu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 60 g gorgonzoli (piccante lub dolce)
  • 20 g orzechów włoskich
  • 2 małe lub 1 duża, dojrzała gruszka
  • 1 łyżeczka masła

do dodania na koniec

  • 1 łyżka zimnego masła
  • 25 g parmezanu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • gruszki obrać i pokroić w niewielką kostkę - ok. 1 do 1,5 cm. Następnie podsmażyć minutę na maśle. Odstawić na bok
  • cebulę posiekać w małą kosteczkę i podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła
  • następnie dodać ryż i podsmażyć przez moment, aż ryż stanie się przejrzysty, tzn zahartuje się masłem z oliwą
  • następnie dolać wina i gotować aż do wchłonięcia, mieszając
  • bulion do podlewania risotto musi być stale bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania. Trzymamy go na małym ogniu
  • gdy wino się wchłonie, dolać trochę bulionu, gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność ponawiać, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie kleisty z zewnątrz, a zarazem al dente (najlepiej go próbować) – trwa to w sumie ok. 20 min
  • w międzyczasie zetrzeć parmezan
  • 5 min. przed końcem powyższego czasu dodać gruszki, a ok. 3 min. przed końcem gorgonzolę
  • na sam koniec doprawić risotto, dodać zimne masło, świeżo starty parmezan i szybko, ale delikatnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia
  • podawać natychmiast

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
RisottoOrzechy włoskieJednogarnkowe i różneGruszkiWalentynkiRyżGorgonzolaParmezanWinoKuchnia włoska
Przepis, po modyfikacjach, ze strony Giallo Zafferano.