by Katarzyna Anders

Galette z pomidorami, fetą i ricottą

Zapiekanki, tarty, z piecaBazyliaTymianekPrzyjęcia i imprezyPomidoryFetaRicottaWegetariańskieTartyKuchnia francuska

Wytrawna, krucha tarta rustykalna z różnymi odmianami kolorowych pomidorów, na warstwie serowej z fety i ricotty. To popularna, francuska tarta galette, pieczona bez formy.

Kolorowa i smaczna – idealna na lunch, czy jako przystawka na przyjęciu. Polecam!

Galette z pomidorami, fetą i ricottą – przepis

Porcja

tarta o średnicy ok. 20 cm

Składniki

ciasto

  • 230 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

warstwa serowa

  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko (niepełne, trochę odłożyć do posmarowania brzegu tarty)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

pomidory

  • 1 pomidor malinowy
  • 2 pomidory żółte, podłużne
  • kilka pomidorków koktajlowych, żółtych i czerwonych
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku

dodatkowo

  • 3/4 łyżki mąki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

po upieczeniu

  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie

  • wymieszać szybko mąkę z solą i masłem, w trakcie dodając 1/2 roztrzepanego jajka i wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składniki
  • kulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
  • pomidory i pomidorki sparzyć i zdjąć z nich skórki. Jeśli nie przeszkadzają Wam skórki w pieczonych pomidorach, to można ten etap pominąć, jednak ja polecam. Następnie pokroić pomidory w poprzek na plastry grubości ok. 1 do 1,5 cm, a pomidorki koktajlowe przekroić w poprzek na pół
  • jajko roztrzepać i odłożyć z niego ok. 1 łyżkę
  • w miseczce rozgnieść dobrze ser feta, dodać ricottę oraz niepełne jajko, dodać pieprz, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość wymieszać
  • na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachę
  • środek ciasta posypać 3/4 łyżki mąki, zostawiając ok. 4 cm od brzegu na zawinięcie
  • następnie wyłożyć masę serową, również zostawiając ok. 4 do 5 cm od brzegu na zawinięcie
  • na masie rozłożyć najpierw duże plastry pomidorów, a między nimi pomidorki koktajlowe cięciem do góry. Pomidory posypać tymiankiem, sola i pieprzem. Zawinąć brzeg ciasta na pomidory i masę serową
  • rozpuścić 2 łyżki masła
  • brzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła, a większością masła polać równomiernie pomidory
  • tartę piec w 200°C przez ok. 40 min. do godziny, lub do momentu aż masa serowa się zetnie i zarumieni, a pomidory przypieką. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia, posmarować brzeg odłożonym jajkiem, by apetycznie się zezłocił
  • tartę lekko przestudzić, by masa serowa bardziej stężała. Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaBazyliaTymianekPrzyjęcia i imprezyPomidoryFetaRicottaWegetariańskieTartyKuchnia francuska
Przepis własny.