by Katarzyna Anders

Risotto alla milanese

RisottoJednogarnkowe i różneWalentynkiRyżParmezanWinoKuchnia włoska

Risotto alla milanese czyli złote risotto z szafranem – klasyka mediolańskiej kuchni. Eleganckie, choć niezwykle proste, idealne jako dodatek lub solo jako pierwsze danie.

W oryginalnym przepisie na risotto alla milanese używamy również szpiku wołowego. Można ten składnik pominąć, ze względu na pewną trudność w zdobyciu szpiku. Ja proponowałabym wtedy użyć bardziej esencjonalnego, niż zwykle, rosołu wołowego.

Jeśli jednak chcecie trzymać się ściśle oryginału, to warto dodać szpik. Można kupić gotowy szpik w słoiczkach – niestety nie wiem gdzie i podobno ciężko go dostać. Można też uzyskać domowy szpik kupując dużą kość szpikową, np u rzeźnika. Następnie kość gotujemy przez ok. 1 min. a następnie wydobywamy z niej szpik. Można ją też piec w piekarniku w temperaturze 50°C przez ok. 5 do 10 min. i wtedy wydobyć szpik.

Risotto alla milanese – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 190 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 1 mała cebula
  • 600 ml bulionu
  • 1/4 łyżeczki szafranu (0,12 g)
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 20 g szpiku wołowego (można pominąć)

do dodania na koniec

  • 1 łyżka zimnego masła
  • 25 g grana padano
  • sól

Wykonanie

  • podgrzać bulion i wrzucić do niego szafran. Bulion do podlewania risotto podgrzewać i utrzymywać stale bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania
  • cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła
  • jeśli używamy szpiku, to teraz go dorzucić i rozmieszać na patelni z masłem i cebulą
  • po krótkiej chwili dodać ryż i smażyć aż będzie przejrzysty
  • dolać wina i gotować aż do wchłonięcia, mieszając
  • następnie dolać trochę bulionu, gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność ponawiać, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie kleisty z zewnątrz, a zarazem al dente - trwa to ok. 20 min
  • na sam koniec przyprawić solą, dodać zimne masło, świeżo starty parmezan i szybko, ale delikatnie wymieszać
  • podawać natychmiast

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
RisottoJednogarnkowe i różneWalentynkiRyżParmezanWinoKuchnia włoska
Przepis własny na podstawie przepisów na tradycyjnego Risotto alla milanese. Informacje o szpiku z przepisu na risotto alla milanese Bartka Kieżuna z Kukbuka oraz przepisu na risotto alla milanese z bloga Kuchnia.it.