Risotto alla milanese czyli złote risotto z szafranem – klasyka mediolańskiej kuchni. Eleganckie, choć niezwykle proste, idealne jako dodatek lub solo jako pierwsze danie.
W oryginalnym przepisie na risotto alla milanese używamy również szpiku wołowego. Można ten składnik pominąć, ze względu na pewną trudność w zdobyciu szpiku. Ja proponowałabym wtedy użyć bardziej esencjonalnego, niż zwykle, rosołu wołowego.
Jeśli jednak chcecie trzymać się ściśle oryginału, to warto dodać szpik. Można kupić gotowy szpik w słoiczkach – niestety nie wiem gdzie i podobno ciężko go dostać. Można też uzyskać domowy szpik kupując dużą kość szpikową, np u rzeźnika. Następnie kość gotujemy przez ok. 1 min. a następnie wydobywamy z niej szpik. Można ją też piec w piekarniku w temperaturze 50°C przez ok. 5 do 10 min. i wtedy wydobyć szpik.