by Katarzyna Anders

Wszystkie wpisy

Blondie z masłem orzechowym

Blondie to biała wersja znanego, czekoladowego ciasta brownie. Powstaje na bazie białej czekolady i jest bardzo słodkie. Tutaj w wersji z masłem orzechowym.

Tradycyjny kołocz śląski z makiem

Kołocz śląski, czy inaczej kołacz śląski, tym razem w wersji z nadzieniem makowym. To tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska i Opolszczyzny.

Choinka bezowa z kremem waniliowym i owocami

Choinka bezowa to idealny świąteczny deser będący jednocześnie niebanalną dekoracją stołu. To chrupka beza z kremem waniliowym oraz czerwonymi owocami.

Tiramisu piernikowe

Przepis na klasyczne włoskie Tiramisu w świątecznej, piernikowej odsłonie – z nutą przypraw korzennych oraz kawałkami pierników.

Tort bezowy Dacquoise daktylowo-orzechowy

Wariacja na temat francuskiego deseru bezowego – tortu Dacquoise. Orzechowe blaty bezowe z kremem kajmakowym, dużą ilością orzechów i daktyli, polane polewą kajmakową.

Grzane wino – grzaniec

Grzaniec, inaczej grzane wino, to napój alkoholowy idealny na zimę i jesień. Świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory, a do tego wspaniale smakuje.

Recenzja patelni tytanowej Woll Saphire Lite

Zapraszam Was na recenzję patelni – jednego z najpotrzebniejszych sprzętów kuchennych, bowiem od 2 miesięcy mam przyjemność użytkowania patelni Woll Saphire Lite firmy Woll.

Sernik chałwowy z białą czekoladą

Pyszny i aksamitny sernik na kruchym spodzie, o delikatnym smaku chałwy, polany słodką polewą z białej czekolady i z czekoladowymi jajeczkami na Wielkanoc.

Tradycyjny kołocz śląski z serem

Kołocz śląski, czy kołacz śląski z serem i charakterystyczną posypką, to tradycyjny Wypiek z Górnego Śląska i Opolszczyzny. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy wszelkie inne uroczystości.