Blondie to biała wersja znanego, czekoladowego ciasta brownie. Powstaje na bazie białej czekolady i jest bardzo słodkie. Tutaj w wersji z masłem orzechowym.
by Katarzyna Anders
Blondie to biała wersja znanego, czekoladowego ciasta brownie. Powstaje na bazie białej czekolady i jest bardzo słodkie. Tutaj w wersji z masłem orzechowym.
Kołocz śląski, czy inaczej kołacz śląski, tym razem w wersji z nadzieniem makowym. To tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska i Opolszczyzny.
Choinka bezowa to idealny świąteczny deser będący jednocześnie niebanalną dekoracją stołu. To chrupka beza z kremem waniliowym oraz czerwonymi owocami.
Przepis na klasyczne włoskie Tiramisu w świątecznej, piernikowej odsłonie – z nutą przypraw korzennych oraz kawałkami pierników.
Wariacja na temat francuskiego deseru bezowego – tortu Dacquoise. Orzechowe blaty bezowe z kremem kajmakowym, dużą ilością orzechów i daktyli, polane polewą kajmakową.
Grzaniec, inaczej grzane wino, to napój alkoholowy idealny na zimę i jesień. Świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory, a do tego wspaniale smakuje.
Zapraszam Was na recenzję patelni – jednego z najpotrzebniejszych sprzętów kuchennych, bowiem od 2 miesięcy mam przyjemność użytkowania patelni Woll Saphire Lite firmy Woll.
Pyszny i aksamitny sernik na kruchym spodzie, o delikatnym smaku chałwy, polany słodką polewą z białej czekolady i z czekoladowymi jajeczkami na Wielkanoc.
Mazurek na kruchym spodzie, z kremem z chałwy i białej czekolady, pokruszoną chałwą oraz wiśniami we frużelinie. Niebanalny i pyszny – idealny na Wielkanoc.
Kołocz śląski, czy kołacz śląski z serem i charakterystyczną posypką, to tradycyjny Wypiek z Górnego Śląska i Opolszczyzny. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy wszelkie inne uroczystości.
Klasyczne czekoladowe brownie wzbogacone chrupiącą praliną z orzechów laskowych w karmelu i polane sosem karmelowym to kombinacja idealna.
Ryż z jabłkami zapiekany pod bezą, to doskonały obiad na słodko, danie na podwieczorek lub deser. Jest łatwy w przygotowaniu, pożywny i bardzo smaczny.