by Katarzyna Anders

Krem z papryki i pomidorów

ZupyPaprykaPomidoryZupy kremWegetariańskieFit

Pikantna, wegetariańska zupa krem z pieczonej papryki i aromatycznych pomidorów. Pełna smaku i wyrazista. Najlepsza z serem feta i chrupiącymi grzankami. Do jej przygotowania nie potrzeba bulionu.

Do tej zupy pomidorowo-paprykowej polecam domowe grzanki bez tłuszczu – u mnie były z chleba żytniego, razowego, opieczonego mocno w tosterze, a następnie pokrojonego w kostkę. Grzanki można również opiec pod grillem w piekarniku.

Zamiast wody można oczywiście użyć bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego. Natomiast ta zupa, dzięki pieczonej papryce i pod warunkiem użycia aromatycznych, letnich pomidorów, jest sama w sobie tak pełna smaku, że można ją rozcieńczyć tylko wodą. Wszelkie zupy, gdzie użyte warzywa mają wiele smaku, lubię rozcieńczać właśnie wodą, bo to znacznie szybsze i łatwiejsze rozwiązanie (jeśli używamy tylko prawdziwego bulionu, a nie takiego z kostki, to zabiera on trochę czasu i pracy). Natomiast bulionów używam do zup, które potrzebują pogłębienia smaku.

Krem z papryki i pomidorów – przepis

Porcja

1,5 l zupy, tj. 4 do 6 porcji

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 4 duże, czerwone papryki
  • 3 do 4 duże pomidory, malinowe lub bawole serca
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 3/4 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • ok. 3/4 szklanki wody

do podania

  • ser feta, pokruszony
  • grzanki

Wykonanie

  • papryki umyć i przekroić na pół. Pozbyć się gniazd nasiennych i ułożyć je na blasze, na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 min. – aż do momentu gdy skórka się wybrzuszy i zacznie się mocno rumienić. Wtedy wyjąć papryki, dać do miski i szczelnie przykryć talerzem lub folią (lub dać ją do jakiegokolwiek naczynia, które możemy szczelnie przykryć). Zostawić na kilka minut, by papryka się zaparzyła, a następnie ściągnąć z niej całą skórkę. Papryki pokroić w kostkę
  • w międzyczasie pokroić cebulę i ząbki czosnku oraz sparzyć pomidory, obrać je ze skórek i pokroić w kostkę
  • w garnku rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić na to cebulę z czosnkiem i podsmażać do zeszklenia
  • dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut
  • następnie dodać paprykę i gotować jeszcze ok. 8 minut
  • dolać wodę i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Warto dolewać wodę stopniowo, by uzyskać zadowalającą nas konsystencję - ilość wody będzie również zależeć od tego jak soczyste były pomidory
  • gotową zupę podawać na gorąco, posypaną pokruszonym serem feta i np. z domowymi, chrupiącymi grzankami

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
ZupyPaprykaPomidoryZupy kremWegetariańskieFit
Przepis własny.