Pikantna, wegetariańska zupa krem z pieczonej papryki i aromatycznych pomidorów. Pełna smaku i wyrazista. Najlepsza z serem feta i chrupiącymi grzankami. Do jej przygotowania nie potrzeba bulionu.
Do tej zupy pomidorowo-paprykowej polecam domowe grzanki bez tłuszczu – u mnie były z chleba żytniego, razowego, opieczonego mocno w tosterze, a następnie pokrojonego w kostkę. Grzanki można również opiec pod grillem w piekarniku.
Zamiast wody można oczywiście użyć bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego. Natomiast ta zupa, dzięki pieczonej papryce i pod warunkiem użycia aromatycznych, letnich pomidorów, jest sama w sobie tak pełna smaku, że można ją rozcieńczyć tylko wodą. Wszelkie zupy, gdzie użyte warzywa mają wiele smaku, lubię rozcieńczać właśnie wodą, bo to znacznie szybsze i łatwiejsze rozwiązanie (jeśli używamy tylko prawdziwego bulionu, a nie takiego z kostki, to zabiera on trochę czasu i pracy). Natomiast bulionów używam do zup, które potrzebują pogłębienia smaku.