by Katarzyna Anders

Babka ucierana

Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyWielkanocPrzyjęcia i imprezyKuchnia polska

Puszysta babka ucierana – pyszna, wilgotna, z delikatnymi nutami wanilii i cytryny, oblana lukrem cytrynowym. To idealna babka na Wielkanoc.

To przepis z mojego rodzinnego domu. Była pieczona zawsze na Wielkanoc. Z cytrynowym, kwaskowatym lukrem i aksamitnym, wilgotnym ciastem była królową stołu i głównym deserem.

Warunkiem udanej babki ucieranej jest właśnie ucieranie – poświęćcie dobra chwilę by porządnie utrzeć masło z cukrem i żółtkami i uzyskać jasną puszystą masę. Poza tym ta babka wielkanocna jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu – zdążycie ją zrobić nawet na ostatni moment. Razem z moją sprawdzoną wielkanocną babą drożdżową, stanowią idealny duet tradycyjnych wypieków na wielkanocny stół.

Babka ucierana – przepis

Porcja

forma do babki z tuleją o średnicy 23 cm i wysokości 11,5 cm

Składniki

  • 180 g masła, miękkiego
  • 5 dużych jaj L
  • 200 g cukru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 160 ml mleka
  • 365 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli (do białek)

do przygotowania formy

  • trochę masła
  • bułka tarta

lukier cytrynowy

  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

ewentualnie do dekoracji

  • jajeczka wielkanocne

Wykonanie

  • jajka powinny być w temperaturze pokojowej. A masło powinno być miękkie
  • oddzielić żółtka od białek
  • formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Strzepnąć nadmiar bułki
  • w sporej misce umieścić masło oraz cukier i ucierać mikserem na puszystą, jasną masę
  • następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając
  • gdy masa będzie puszysta i jasna, czyli po kilku dobrych minutach ucierania, dodać mleko i krótko je wmiksować
  • następnie do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia, w trakcie dodając sok z cytryny. Ciasto będzie gęste
  • do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę
  • do ciasta wmiksować 1 do 2 łyżek piany, by nieco rozluźnić masę
  • następnie, już za pomocą łyżki, wmieszać pianę do ciasta wykonując okrężne ruchy z dołu miski ku górze - tak by pianę delikatnie połączyć, ale by nie uciekło powietrze
  • ciasto wlać do formy, lejąc równomiernie, aby dobrze się rozłożyło
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C, na półkę o jedną niższą od tej środkowej piekarnika - tak, by spód ciasta był nieco bliżej dołu piekarnika. Jak niemal wszystkie wypieki na moim blogu, pieczemy w opcji góra-dół. Babkę piec przez 60 do 70 minut. Będzie gotowa gdy ciasto w pełni wyrośnie (będzie to widać, że się ładnie wybrzuszyło), a wierzch będzie złotobrązowy
  • po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na około 10 min w formie, a następnie wyjąć babkę z formy i zostawić do wystudzenia
  • wystudzoną babkę polukrować cytrynowym lukrem. Dobrze utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i polać nim równomiernie babkę. Można dodatkowo udekorować na przykład jajeczkami wielkanocnymi

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyWielkanocPrzyjęcia i imprezyKuchnia polska
Przepis własny, z rodzinnego domu. Babka była wypiekana zawsze na Wielkanoc.