Wspaniały mazurek z konfiturami malinową i morelową oraz skarmelizowaną bezą włoską! Kruchy spód, owocowe nadzienie i bezowa pianka to cudowne połączenie na Wielkanoc.
W przepisie podaję dwa sposoby na wykonanie tego mazurka. Możecie go zrobić z ozdobnym rantem oraz kratką – dokładnie tak jak widać to na moich zdjęciach. Wtedy rozkładacie konfitury na przemian w kratkach i ozdabiacie “chmurkami” bezy. Natomiast jeśli wolicie więcej konfitury i bezy, a mniej kruchego ciasta, to możecie wykonać sam rant, a cały środek wypełnić konfiturami i bezą – jak to zrobić piszę dokładnie w przepisie poniżej.
Jednak niezależnie, którą opcję wybierzecie to polecam przygotować bezę włoską z podanej ilości, to znaczy z dwóch białek, pomimo tego, że w przypadku zrobienia kratki zużyjecie tylko mniej więcej połowę masy bezowej. A to dlatego, że po prostu z większą ilością cukru i później masy lepiej się pracuje przy robieniu bezy włoskiej. Jednak bez obaw – jej nadmiar możecie zużyć do innego deseru lub owoców podając ją jako dodatek – jest pyszna sama w sobie! :)
Jeśli obawiacie się lub nie macie czasu robić bezy włoskiej, to wykorzystajcie biała w inny sposób (tutaj pomysły na wykorzystanie nadmiaru białek), a na tym mazurku połóżcie i trochę pokruszcie, po prostu gotowe, małe beziki. Efekt podobny, a w ten sposób mazurek z konfiturą i bezikami stanie się naprawdę ekspresową wersją! czy to nie cudowna opcja na Wielkanoc? Duży efekt, a mało pracy?
Zapraszam też do moich pozostałych przepisów na wielkanocne mazurki.