Najprostszy, a moim zdaniem najsmaczniejszy, przepis na pieczone udka z kurczaka. Udka pieczone na patelni, to najszybszy sposób na przyrządzenie udek z kurczaka.
Na blogu dzieliłam się z Wami już przepisem na udka z kurczaka klasyczne i wiem, że pokochaliście ten przepis. Ten jest bardzo podobny i równie szybki w przyrządzeniu, jednak nieco różni się smakiem. Udka klasyczne są u mnie paprykowe, lekko pikantne.
Natomiast w tym przepisie proponuję przyprawić kurczaka natką pietruszki i odrobiną cytryny. Kurczak jest soczysty, lekki, mięso ma wspaniały smak, podkreślony właśnie pietruszką, która jest jednym z najlepszych ziół do kurczaka.
Udka pieczone na patelni pasują do wszystkiego – będą pyszne z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Idealnym dodatkiem będą warzywa czy surówki i pełnowartościowy obiad gotowy.
Zamrożone udka należy całkowicie rozmrozić przed smażeniem, aż do osiągnięcia temperatury pokojowej, żeby nie ryzykować tego, że środek się nie dopiecze.
Polecam użyć kurczaka zagrodowego lub innego ekologicznego, bo w tak prostych przepisach liczy się jakość składników.