by Katarzyna Anders

Pieczarki faszerowane z jajkami przepiórczymi

Przystawki i przekąskiMini przekąskiPieczarkiNatka pietruszkiWielkanocPrzyjęcia i imprezyBoczekJajkaBez glutenu

Pomysł na przystawkę na Wielkanoc i nie tylko – pieczarki faszerowane boczkiem, serem i cebulą, zapieczone z jajkami przepiórczymi. Pysznie i wykwintnie!

Jajka przepiórek są bardzo zdrowe, a dzięki małemu rozmiarowi idealnie nadają się do stworzenia faszerowanych pieczarek. faszerowane grzyby z dodatkiem boczku, sera i jajek nabierają świetnego smaku i sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na każdym przyjęciu i spotkaniu. A poza tym, czy nie wyglądają uroczy, z tymi małymi jajeczkami na wierzchu? Spróbujcie koniecznie!

Pieczarki faszerowane z jajkami przepiórczymi – przepis

Porcja

15 pieczarek faszerowanych

Składniki

  • 15 sztuk dużych pieczarek
  • 1 bardzo mała cebula
  • 30 g chudego boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 3 kopiaste łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • 15 jaj przepiórczych

Wykonanie

  • pieczarki oczyścić i wyrwać im nóżki. Jeśli trzeba to poprawić łyżeczką zagłębienie w każdej pieczarce, tak aby tworzyły miseczkę na nasz farsz
  • nóżki oraz pozostałości z pieczarek drobno pokroić. Obrać cebulkę i bardzo drobno ją posiekać. Boczek również drobno pokroić
  • na patelni rozgrzać łyżkę masła i dać boczek oraz cebulkę. Podsmażać do zeszklenia cebulki i przysmażenia boczku i wtedy dodać pokrojone nóżki pieczarek. Doprawić solą, pieprzem i podsmażać, aż woda z grzybów odparuje, to jest przez około 5 minut
  • farsz zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę posiekanej drobno natki pietruszki i całość wymieszać
  • nałożyć farsz do każdej pieczarki, rozdzielając go równomiernie i ubić nieco palcami
  • każdą pieczarkę posypać startym serem, również równomiernie go rozdzielając pomiędzy wszystkie kapelusze
  • do każdej pieczarki wbić przepiórcze jajko
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez 20 do 25 minut - będzie widać gdy jajka się zetną
  • podawać na ciepło

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Przystawki i przekąskiMini przekąskiPieczarkiNatka pietruszkiWielkanocPrzyjęcia i imprezyBoczekJajkaBez glutenu
Przepis własny.