by Katarzyna Anders

Jak ozdobić listkami i jak barwić jajka w łupinach cebuli?

Inspiracje

Jak barwić jajka w łupinach cebuli? I jak ozdobić jajka listkami? Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w tym wpisie o robieniu wielkanocnych jajek tą metodą. Podpowiadam, w najdrobniejszych szczegółach, jak to zrobić by kolor był mocny, by jajka nie pękły i by były także idealne do zjedzenia. Zapraszam!

Jajka

Ważne jest też by użyte jajka były najlepiej białe lub bardzo jasne – to uwydatni nam wzór. należy je też dobrze umyć przed by pozbyć się brudu i tłuszczu, który może utrudnić równomiernie barwienie.

Proponuję barwić około 8 do 10 jaj, ale wiadomo, że możecie dowolną ilość, jeśli tylko zbierzecie tyle łupin cebuli. Ja barwiłam 9 jajek i “upchnęłam” je w garnku o pojemności 3 l, wypchanym po brzegi łupinami cebuli – to pozwoliło mi osiągnąć widoczne zabarwianie.

Jajka przed gotowaniem powinny być w temperaturze pokojowej. Gotujemy je również zaczynając od zimnej wody. Po pierwsze powoduje to lepsze wchłanianie barwnika, a po drugie jajka nam nie pękną przez nagła zmianę temperatury.

Łupiny cebuli

Potrzebujecie naprawdę dużo łupin cebuli! Z minimum 15 cebul, ale tak naprawdę im więcej tym lepiej. Najlepiej zacząć zbierać łupiny z cebul już wiele tygodni przed świętami lub też podbierać trochę łupin w sklepie przy każdym zakupie cebuli ;) U mnie tylko łupiny z żółtej cebuli, które dają taki jaśniejszy pomarańczowo-bordowy kolor. Możecie też użyć cebuli fioletowej, która da zimniejsze bordo, lub pomieszać oba rodzaje łupin.

Listki i kwiatki

Żeby uzyskać na jajkach piękny wzorek wiosennych listków i kwiatków, możecie użyć dowolnych ziół i młodych chwastów. Lepiej by były to rośliny Wam znane i nietrujące. Niby ich nie spożywamy, ale jednak substancję mogą wniknąć w jajko, ale wokół jest mnóstwo jadalnych ziół i chwastów. Mogą to być zioła jak pietruszka, tymianek, listki młodej marchewki, a mogą być zebrane w lesie lub na polu młode listki glistnika, mniszka, podagrycznika, wrotycza, krwawnika, szczawiu. Wspaniale wyglądają też kwiatki podbiału, a jeśli już kwitną to kwiaty drzewek owocowych, jak na przykład jabłoni czy wiśni.

Pozostałe akcesoria

Poza jajkami, łupinami i listkami potrzebne będzie jeszcze parę rzeczy. Garnek, najlepiej stalowy, a jeśli inny, to stary, którego nie będziecie żałować, bo istnieje ryzyko odbarwienia. Stare, jak najcieńsze pończochy lub rajstopy, które możecie przeznaczyć na pocięcie. Tniemy je na kwadraty idealne do zapakowanie w nie jednego jajka. Sznurek do związania pończoch. Oraz ocet – pełni on rolę utrwalacza koloru.

 

Takie zdobienie jajek listkami, to idealny pomysł na zabawę, która wymaga najpierw pięknego spaceru do lasu czy na pola i poszukiwań najpiękniejszych i najdrobniejszych listów, później zabawy z dekorowaniem jajek, a następnie podziwianie efektów barwienia, co też jest znakomitą zabawą dla dzieci. Bardzo zachęcam do tej starej i sprawdzonej naturalnej metody zdobienia jajek wielkanocnych.

Jak krok po kroku ozdobić listkami jajka i barwić jajka w łupinach cebuli? – przepis

Potrzebne rzeczy

  • łuski cebuli żółtej lub czerwonej (z 15 do 20 dużych cebul, ale im więcej tym lepiej!)
  • około 8 do 10 białych lub bardzo jasnych jajek (może być dowolna ilość)
  • dowolne drobne listki i kwiatki, nietrujące (listki pietruszki, tymianku, młodej marchewki, glistnika, mniszka, podagrycznika, wrotycza, krwawnika, szczawiu, kwiaty podbiału itp)
  • cienkie pończochy lub rajstopy, stare, do pocięcia
  • sznurek
  • 1/2 łyżeczki octu
  • ok. 3 l garnek, najlepiej stalowy
  • kilka kropli oleju

Wykonanie

  • łuski cebuli gęsto upchnąć ok. 3 l garnku i zalać zimną wodą tylko do zakrycia (ocenić ilość wody tak by zakryła również jajka gdy je tutaj dołożymy, ale by niepotrzebnie nie było nadmiarowej wody, bo im większe stężenie barwnika tym lepiej)
  • garnek podgrzewać aż do zawrzenia, ale na średnim ogniu tak by działo się to stopniowo i powoli. Gdy całość zawrzy to gotować łuski jeszcze przez 10 minut
  • wyłączyć palnik i zostawić garnek do wystudzenia, a następnie na kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić garnek na noc
  • jajka dokładnie umyć i zadbać, by były w temperaturze pokojowej
  • przygotować sobie kawałki pończoch lub rajstop odpowiednie do owinięcia jednego jajka oraz kawałki sznurka do związywania
  • młode listki i kwiatki zwilżać w miseczce z ciepłą wodą i "przyklejać" do powierzchni jajek w dowolnej ilości i konfiguracji. Ciepła woda odrobinę zmiękczy rośliny, tak, że łatwiej przylgną do skorupek
  • teraz naciągać pończochę na jajko, uważać by listki i kwiatki się nie przemieściły, skręcać mocno w jednym miejscu i w tym miejscu związać mocno sznurkiem. Nadmiar pończochy i sznurka odciąć nożyczkami
  • do chłodnego wywaru z łuskami cebuli dodać pół łyżeczki octu, zamieszać i umieścić w nim jajka w pończochach. Teraz mamy dwie drogi do wyboru:

metoda 1 - smaczne dekorowane jajka do jedzenia

  • jeśli zależy nam, by jajka były dobre do jedzenia, to znaczy ugotowane na twardo, ale tylko kilka minut, by żółtko pozostało żywo żółte, a same jajka były smaczne. Tą metodą jajka mogą nie odbarwić się aż tak intensywnie jak drugą, ale będą smaczniejsze
  • w tym celu trzymać jajka w zimnym wywarze kilka godzin, minimum 5 h
  • następnie, tuż przed podaniem, gotować jajka - włączyć palnik, a następnie od zawrzenia gotować jeszcze około 8 minut
  • wyjąć jajka z wywaru, przelać krótko wodą, odpakować z pończoch, odkleić listki i opłukać z resztek listków
  • i można podawać jeszcze ciepłe i smaczne jajka

metoda 2 - jajka do dekoracji (ale można je również zjeść)

  • jeśli nie przeszkadza nam, że jajka będą nieco przegotowane, to polecam tę metodę, która da nam o wiele lepsze wybarwienie. I tak jajka gotujemy krótko, więc w smaku nie będą aż tak złe, natomiast nie jest to idealne gotowanie jajek na twardo to znaczy przez około 8 minut
  • po umieszczeniu jajek w garnku z wywarem i łuskami od razu stawiamy je na palniku i gotujemy. Od zawrzenia gotować 5 minut
  • następnie wyłączyć palnik i zostawić jajka w gorącym wywarze na kilka godzin. Będzie on powoli stygł, a jajka będą się wybarwiać. Polecam minimum 5 do 6 h
  • wyjąć jajka z wywaru, przelać wodą, odpakować z pończoch, odkleić listki i opłukać z resztek listków
  • gotowe jajka nasmarować delikatnie olejem, by pięknie błyszczały, a kolor został podkreślony
  • takie jajka można podawać na zimno

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Inspiracje
Pomysł inspirowany znaną metoda naszych babć - barwienia jajek w łupinach cebuli.