Jak krok po kroku ozdobić listkami jajka i barwić jajka w łupinach cebuli?
Potrzebne rzeczy
- łuski cebuli żółtej lub czerwonej (z 15 do 20 dużych cebul, ale im więcej tym lepiej!)
- około 8 do 10 białych lub bardzo jasnych jajek (może być dowolna ilość)
- dowolne drobne listki i kwiatki, nietrujące (listki pietruszki, tymianku, młodej marchewki, glistnika, mniszka, podagrycznika, wrotycza, krwawnika, szczawiu, kwiaty podbiału itp)
- cienkie pończochy lub rajstopy, stare, do pocięcia
- sznurek
- 1/2 łyżeczki octu
- ok. 3 l garnek, najlepiej stalowy
- kilka kropli oleju
Wykonanie
- łuski cebuli gęsto upchnąć ok. 3 l garnku i zalać zimną wodą tylko do zakrycia (ocenić ilość wody tak by zakryła również jajka gdy je tutaj dołożymy, ale by niepotrzebnie nie było nadmiarowej wody, bo im większe stężenie barwnika tym lepiej)
- garnek podgrzewać aż do zawrzenia, ale na średnim ogniu tak by działo się to stopniowo i powoli. Gdy całość zawrzy to gotować łuski jeszcze przez 10 minut
- wyłączyć palnik i zostawić garnek do wystudzenia, a następnie na kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić garnek na noc
- jajka dokładnie umyć i zadbać, by były w temperaturze pokojowej
- przygotować sobie kawałki pończoch lub rajstop odpowiednie do owinięcia jednego jajka oraz kawałki sznurka do związywania
- młode listki i kwiatki zwilżać w miseczce z ciepłą wodą i „przyklejać” do powierzchni jajek w dowolnej ilości i konfiguracji. Ciepła woda odrobinę zmiękczy rośliny, tak, że łatwiej przylgną do skorupek
- teraz naciągać pończochę na jajko, uważać by listki i kwiatki się nie przemieściły, skręcać mocno w jednym miejscu i w tym miejscu związać mocno sznurkiem. Nadmiar pończochy i sznurka odciąć nożyczkami
- do chłodnego wywaru z łuskami cebuli dodać pół łyżeczki octu, zamieszać i umieścić w nim jajka w pończochach. Teraz mamy dwie drogi do wyboru:
metoda 1 – smaczne dekorowane jajka do jedzenia
- jeśli zależy nam, by jajka były dobre do jedzenia, to znaczy ugotowane na twardo, ale tylko kilka minut, by żółtko pozostało żywo żółte, a same jajka były smaczne. Tą metodą jajka mogą nie odbarwić się aż tak intensywnie jak drugą, ale będą smaczniejsze
- w tym celu trzymać jajka w zimnym wywarze kilka godzin, minimum 5 h
- następnie, tuż przed podaniem, gotować jajka – włączyć palnik, a następnie od zawrzenia gotować jeszcze około 8 minut
- wyjąć jajka z wywaru, przelać krótko wodą, odpakować z pończoch, odkleić listki i opłukać z resztek listków
- i można podawać jeszcze ciepłe i smaczne jajka
metoda 2 – jajka do dekoracji (ale można je również zjeść)
- jeśli nie przeszkadza nam, że jajka będą nieco przegotowane, to polecam tę metodę, która da nam o wiele lepsze wybarwienie. I tak jajka gotujemy krótko, więc w smaku nie będą aż tak złe, natomiast nie jest to idealne gotowanie jajek na twardo to znaczy przez około 8 minut
- po umieszczeniu jajek w garnku z wywarem i łuskami od razu stawiamy je na palniku i gotujemy. Od zawrzenia gotować 5 minut
- następnie wyłączyć palnik i zostawić jajka w gorącym wywarze na kilka godzin. Będzie on powoli stygł, a jajka będą się wybarwiać. Polecam minimum 5 do 6 h
- wyjąć jajka z wywaru, przelać wodą, odpakować z pończoch, odkleić listki i opłukać z resztek listków
- gotowe jajka nasmarować delikatnie olejem, by pięknie błyszczały, a kolor został podkreślony
- takie jajka można podawać na zimno


