by Katarzyna Anders

Wszystkie wpisy

Napój mus jabłkowo-goździkowy

Napój jabłkowy z aromatem goździków. Z całych jabłek, więc gęstszy niż sok i pełen błonnika. Doskonały na zimno i na ciepło.

Słodki chleb drożdżowy

Idealny słodki chleb drożdżowy! Bez wyrabiania, banalnie prosty. Sprawdzi się jako drożdżówka na deser, ale też chleb do kanapek. To chyba najprostszy przepis na ciasto drożdżowe jaki znam.

Salsa pomidorowa do nachos

Pikantna, mocno pomidorowa i szybka w przygotowaniu salsa meksykańska do nachos. Konsystencja idealna do nabierania czipsami czy właśnie nachos.

Dip serowy

Kremowy, lekko pikantny dip serowy do maczania – głównie nachos, ale też kawałków warzyw czy innych przekąsek.

Nachos z tortilli pszennej

Pikantne, super chrupiące, domowe nachos z tortilli pszennej, czyli tortilla chips – jeśli raz spróbujecie, nie oderwiecie się od nich!

Mini wrapy z tortilli z łososiem

Prosta, a bardzo smaczna propozycja przekąski na imprezę. Mini wrapy lubi każdy, są poręczne i wygodne w jedzeniu.

Tortille pszenne

Przepis na idealne tortille pszenne. Świetne w smaku i elastyczne – można je napełnić dowolnym nadzieniem lub zrobić z nich wrapy na imprezy.

Zabajone

Wspaniały i zarazem prosty, włoski deser z żółtek, cukru i słodkiego likieru. Zabajone (czy zabaglione, zabaione) pochodzi z Wenecji.

Ciasto jabłkowe z mascarpone

Torta di mele e mascarpone, czyli włoskie ciasto jabłkowe czy też szarlotka z serkiem mascarpone. Szybkie, wilgotne i bez masła.

Sos żurawinowo-jabłkowy do mięsa

Sos, czy raczej konfitura żurawinowo-jabłkowa do różnych mięs, a szczególnie gęsiny czy kaczki. Jest szybka i prosta.