by Katarzyna Anders

Ciasto jabłkowe z mascarpone

Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyJabłkaPrzyjęcia i imprezyMascarponeWaniliaKuchnia włoska

Torta di mele e mascarpone, czyli włoskie ciasto jabłkowe z serkiem mascarpone, czy jak kto woli, szarlotka z mascarpone. Szybkie, wilgotne i bez masła. Idealne ciasto na podwieczorek, do herbaty.

Niestety jak to przy tego typu ciastach bywa, wisi nad nim groźba zakalca. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad, to na pewno się uda. Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę koniecznie należy przesiać przez sito – to ją napowietrza. Na koniec, po dodaniu mąki, mieszamy już bardzo delikatnie i krótko – tylko do połączenia składników. I właściwie tyle potrzebne jest do sukcesu :)

Buon appetito! :)

Ciasto jabłkowe z mascarpone – przepis

Porcja

tortownica 26 cm

Składniki

  • 4 jajka
  • 165 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii roztarte w łyżeczce cukru
  • 250 g mascarpone
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 350 g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd, tj ok. 4 niewielkie jabłka)
  • 1 łyżka mąki

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej - w tym celu należy je odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki. To bardzo ważne, bo w innym wypadku grozi nam zakalec
  • jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę
  • do całych jajek dodać szczyptę soli oraz cukier i miksować aż masa stanie się jasna i puszysta. Pod koniec miksowania dodać ziarenka wanilii rozmieszane w cukrze
  • do dużej miski dać mascarpone oraz trochę mieszaniny z jajek i cukru i całość rozmieszać - pozwoli nam to rozrzedzić gęstą strukturę mascarpone. następnie do sera dodać resztę masy jajecznej i delikatnie wymieszać
  • mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajeczno-serowej. Bardzo delikatnie i krótko wmieszać mąkę - tylko do połączenia składników. Następnie dodać jabłka i delikatnie je wmieszać
  • ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 180°C przez ok. 60 min. lub do suchego patyczka. Jeśli będzie się zbyt rumienić, można je przykryć kawałkiem folii aluminiowej
  • wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyJabłkaPrzyjęcia i imprezyMascarponeWaniliaKuchnia włoska
Przepis, po modyfikacjach, z GialloZafferano.it