by Katarzyna Anders

Słodki chleb drożdżowy

Pieczywo

Idealny słodki chleb drożdżowy! Bez wyrabiania, banalnie prosty. Sprawdzi się jako drożdżówka na deser, ale też chleb do kanapek.

To chyba najprostszy przepis na ciasto drożdżowe jaki znam. Składniki (prócz mąki) na szybko łączymy, zostawiamy na noc, rano dodajemy mąkę i po 10 minutach pieczemy. Ciasta nie trzeba też wyrabiać! Rewelacja!

Ale ten słodki chleb drożdżowy ma więcej zalet. Sprawdzi się bowiem jako deser: z konfiturą, słodkim serem, miodem. Jednak przepyszny jest też wytrawnie – posmarowany masłem, z żółtym serem i szynką – to jedna z najlepszych kanapek jakie znam :) Chleb pokrojony jak kromki możemy też grillować w tosterze.

Ja dość znacząco zmieniłam pierwotny przepis – przede wszystkim zastąpiłam olej masłem i zmniejszyłam nieco jego ilość, by było lżej. Zmniejszyłam też o 1/4 ilość cukru, bo zależało mi na uniwersalnym chlebku, również do wytrawnych kanapek. Zmniejszyłam też trochę ilość drożdży. Wyszło wspaniale – na pewno na stałe zagości w mojej kuchni.

Przepis jest na długą formę keksówkę. Ponieważ upieczone ciasta drożdżowe rewelacyjnie się mrozi, to przemyślcie przygotowanie tego chlebka od razu z podwójnej porcji na dwie keksówki :)

Słodki chleb drożdżowy – przepis

Porcja

forma keksówka 11x36 cm

Składniki

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 45 g drożdży
  • 110 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 szklanka mleka, w temperaturze pokojowej
  • 500 g mąki

do formy

  • trochę masła
  • bułka tarta

Wykonanie

  • masło roztopić i ostudzić. Mleko wyjąć z lodówki - koniecznie musi być w temperaturze pokojowej, bo dodajemy je do drożdży
  • w dużej misce zmiksować krótko całe jajka z cukrem - tylko do połączenia. Od tego momentu już nie mieszamy
  • dodać pokruszone drożdże, wlać mleko i masło. Nie mieszać! Miskę przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 h, a najlepiej na całą noc
  • do zaczynu dodać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Ciasta nie trzeba wyrabiać - wystarczy zmiksować do połączenia składników
  • ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut
  • w między czasie keksówkę wysmarować odrobiną masła i obsypać bułką tartą
  • po tym czasie ciasto przelać do formy. Za pomocą pędzelka posmarować je z wierzchu mlekiem
  • piec w 180°C przez ok. 50 min. Wystudzić
  • przechowywać szczelnie zawinięte, by nie wysychało

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Pieczywo
Przepis własny na podstawie przepisu Lidii Dec na “Ciasto drożdżowe” z programu “Ewa gotuje”.