by Katarzyna Anders

Nachos z tortilli pszennej

Przystawki i przekąskiDo chrupaniaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillWegetariańskieBez jajekKuchnia meksykańska

Pikantne, super chrupiące, domowe nachos z tortilli pszennej, czyli tortilla chips – jeśli raz spróbujecie, nie oderwiecie się od nich!

Ja przyrządziłam je z domowej tortilli pszennej, tak więc nie zawierają żadnej chemii ani dodatków. Są na pewno o wiele zdrowsze od sklepowych, a dodatkowo smakują dużo, dużo lepiej. Koniecznie musicie wypróbować!

Jednak możecie je też przygotować z kupnych tortilli – wtedy będą już naprawdę błyskawiczną przekąską.

Nachosy najlepiej podać z domowymi dipami – salsą pomidorową lub dipem serowym. Polecam! :)

Nachos z tortilli pszennej – przepis

Porcja

46 sztuk, tj. średniej wielkości miska

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie

  • jeśli chcemy użyć domowych tortilli, to przygotować je z tego przepisu i postępować według opisu, by były elastyczne i miękkie
  • oliwę wymieszać dokładnie ze wszystkimi przyprawami
  • tak przygotowaną mieszanką, za pomocą pędzelka, smarować tortille z obu stron - jak najcieńszą warstwą tłuszczu i tak, by równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Można też posmarować tortille samą oliwą, a dopiero potem obsypać je przyprawami, jednak ja preferuję pierwszy sposób
  • posmarowane tortille pokroić za pomocą radełka lub ostrego nożna, na 12 trójkątnych części - tak, jak kroi się pizzę. Sprawdza się to przy plackach do rozmiaru max 24 cm. Przy większych tortillach trójkąty byłyby za duże, więc trzeba placki podzielić inaczej, na mniejsze trójkąty - by chipsy były poręczne
  • następnie trójkąty rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 180°C, przez 6 do 10 min. - do momentu, gdy nachosy zaczną się rumienić, ale nie dłużej. Może to trwać różnie, zależnie od piekarnika, więc najlepiej je obserwować
  • wystudzić i podawać. Jeśli chcemy je przechować na później, to zamknąć je szczelnie, np. w puszce, by pozostały chrupkie.

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Przystawki i przekąskiDo chrupaniaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillWegetariańskieBez jajekKuchnia meksykańska
Przepis własny.