by Katarzyna Anders

Lody brzoskwiniowo-malinowe Melba

Lody i mrożoneBrzoskwinie i nektarynkiMalinyNa upałyŚmietanaBez glutenu

Pyszne i orzeźwiające lody owocowe Melba – połączenie lodów brzoskwiniowych i lodów malinowych. Przepis na bazie niezawodnych domowych lodów bez maszynki i mieszania.

Melba to deser z brzoskwiń, lodów waniliowych oraz musu, przecieru z truskawek lub malin. Został wymyślony przez Auguste Escoffier, który zadedykował go śpiewaczce australijskiej Nellie Melbie. Deser stał się słynny na cały świat, a ten wspaniały duet smaku i koloru jaki tworzą brzoskwinie z malinami lub truskawkami, wart jest powtarzania w przeróżnych konfiguracjach – w deserach, ciastach czy właśnie lodach.

Lody brzoskwiniowo-malinowe, nie należą może do najszybszych, w porównaniu z wersją waniliową, batonikową, czy nawet Tiramisu, ale warto poświęcić trochę czasu i pracy dla tego owocowego połączenia. Zachęcam!

Lody brzoskwiniowo-malinowe Melba – przepis

Porcja

ponad 1,6 litra lodów

Składniki

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 165 g drobnego cukru
  • 300 g malin
  • 1 i ½ łyżki cukru pudru
  • 500 g brzoskwiń, dojrzałych i słodkich, waga po odpestkowaniu (tj dwie spore brzoskwinie)
  • 1 łyżeczka masła

 

Wykonanie

  • brzoskwinie umyć, odpestkować i pokroić w niewielką kostkę (wraz ze skórką!). Następnie umieścić w garnuszku z łyżeczką masła i podgrzewać kilka do kilkunastu minut aż owoce zmiekną i się rozpadną. Wtedy zblendować je na gładko i dodatkowo przetrzeć dokładnie przez sito, by pozbyć się skórki (nie usuwaliśmy wcześniej skórki, bo daje lepszy smak i kolor). Wstawić do lodówki do schłodzenia
  • maliny oczyścić/umyć, a następnie umieścić w garnuszku wraz z cukrem pudrem i postawić na małym ogniu. Podgrzewać kilka minut aż owoce puszczą sok i się rozpadną. Wtedy przetrzeć je dokładnie przez sito, do uzyskania gładkiego malinowego purée. Wstawić do lodówki do schłodzenia
  • jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
  • cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
  • śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
  • śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
  • białka dokładnie oddzielić od żółtek
  • do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
  • 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
  • należy uważać by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera - najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
  • wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera
  • masę podzielić na dwie części - do połowy delikatnie wmieszać zimne purée z malin, a do drugiej zimne purée z brzoskwiń
  • do formy o pojemności minimum 1,7 l wlać najpierw warstwę brzoskwiniową, a następnie delikatnie wylać na nią warstwę malinową
  • włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać!
  • lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 do 5 min. przed serwowaniem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Lody i mrożoneBrzoskwinie i nektarynkiMalinyNa upałyŚmietanaBez glutenu
Przepis własny. Pomysł mojej Mamy.