Słodki, wielkanocny mazurek kajmakowo-czekoladowy z podprażonymi orzechami laskowymi.
Mazurek jest inspirowany szkockim ciastem milionera składającym się właśnie z kruchego spodu, masy karmelowej i czekolady.
Kajmak proponuję z puszki. Trzeba jedynie zwrócić uwagę, by kupić kajmak, który jest czystym ugotowanym mlekiem słodzonym, a nie masą kajmakopodobną z dodatkami i chemią. Na pewno przynajmniej jeden producent na polskim rynku ma taki kajmak, więc poszukajcie :) Wtedy po prostu oszczędzamy czas na gotowaniu puszki z mlekiem słodzonym, ale jeśli mamy czas możemy oczywiście użyć domowego kajmaku.
Do upieczenia nie potrzebujemy formy – pieczemy bezpośrednio na blasze. Przepis jest na mazurek wielkości 25 na 30 cm oraz rant, który ozdobi nasz mazurek i zapobiegnie ewentualnemu wypłynięciu kajmaku.
Podprażone orzechy laskowe dodają nam smaku i ozdabiają nam mazurek, dlatego proponuję je różnorodnie posiekać, zostawiając większe i mniejsze kawałki, które będą ładnie wyglądać na wierzchu.