Jeden z najlepiej znanych deserów świata – pyszny krem z żółtek i śmietany z chrupiącą warstwą karmelu na wierzchu.
Niestety, aby łatwo wykonać crème brûlée najlepiej dysponować palnikiem do karmelizowania cukru. Niektórzy radzą sobie karmelizując cukier za pomocą grilla w piekarniku, jednak ja nie sprawdziłam tej metody, więc nie mogę się wypowiedzieć. Natomiast palnik znacząco ułatwia pracę, a poza tym można go wykorzystać do kilku innych dań, więc jeśli crème brûlée to jeden z Waszych ulubionych deserów (mój tak!:)), to warto kupić taki palnik.
Na pewno obowiązkowy jest zestaw kokilek do zapiekania. Mogą to być zwykłe kokilki, jak u mnie, lub specjalne do crème brûlée, które są bardziej płytkie, a szersze, dzięki czemu mamy większą powierzchnię karmelu.
Poza samym procesem karmelizacji cukru, krem jest bardzo prosty do wykonania, tak więc polecam :)