Domowy budyń waniliowy z sosem porzeczkowym - przepis
2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
budyń
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- pół laski wanilii
- 25 g mąki ziemniaczanej
sos porzeczkowy
- 100 g porzeczek (mrożonych lub świeżych)
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
do dekoracji
- kilkanaście porzeczek
Wykonanie
- mleko umieścić w garnku i podgrzewać niemal do wrzenia
- żółtka oddzielić od białek. Białek tutaj nie wykorzystujemy
- wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. Dobrze jest rozetrzeć ziarenka z odrobina cukru by się porozdzielały
- do żółtek dodać cukier oraz ziarenka wanilii i ubijać mikserem na jasną puszystą masę
- następnie dolać do masy jajecznej ok. 1/3 mleka (nie musi być to dokładna ilość, chodzi tylko o rozcieńczenie jajek by wygodnie je przelewać), dodać również mąkę ziemniaczana i zmiksować wszystko na niskich obrotach, jedynie do połączenia
- wlewać masę jajeczna do gotującego się mleka i szybko mieszać. Do mieszania polecam wszelkie trzepaczki, które zapobiegną powstawaniu grudek
- budyń gotować przez kilka minut. Powinien zgęstnieć dość szybko, ale trzeba go chwilę pogotować by mąka nie była surowa – można to wyczuć po zapachu
- gotowy budyń nieco schłodzić, a następnie rozlać do salaterek. Zostawić do ostygnięcia i wtedy umieścić w lodówce jeszcze min na 1 godzinę. Można też na cała noc
- porzeczki razem z cukrem i cukrem waniliowym umieścić w garnuszku i podgrzewać przez kilka minut, do momentu aż całkiem się rozpadną
- wtedy przetrzeć owoce przez sito, żeby pozbyć się pestek
- sos przestudzić
- schłodzony budyń polać sosem. Można go też ozdobić dodatkowymi owocami
