by Katarzyna Anders

Wszystkie wpisy

Jak poprawnie obrać owoc granatu?

Sposób na szybkie i niebrudzące obranie granatu. Wykorzystujemy naturalną budowę tego owocu, by łatwo wydobyć nasiona.

Masło orzechowe

Zdrowe, domowe, 100% masło orzechowe z fistaszków. Jest niemal jednoskładnikowe i bardzo proste do zrobienia.

Deser z nektarynkami

Lekki deser z nektarynek i kremu jogurtowego, z sosem miodowo-cynamonowym, posypany płatkami migdałów. Prosty i szybki.

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami czy też rustykalna tarta z jabłkami, to szybki i niezawodny deser. Udaje się zawsze i jest chrupiąca.

Cottage pie

Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, to brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna, przykryta purée ziemniaczanym.

Sałatka z melonem i prosciutto

Klasyczna sałatka z melonem i szynką parmeńską oraz słonym owczym pecorino i sosem miodowo-balsamicznym.

Sangria z truskawkami

Wspaniała sangria z truskawkami, ale też z brzoskwinią, pomarańczą i cytryną, zrobiona tradycyjnie na czerwonym winie.

Grillowane brzoskwinie z ricottą

Lekki letni deser – grillowane brzoskwinie z serkiem ricotta, sosem miodowo-cynamonowym i prażonymi orzechami laskowymi.

Crème brûlée

Jeden z najlepiej znanych deserów świata – pyszny krem z żółtek i śmietany z chrupiącą warstwą karmelu na wierzchu.

Crostini z cukinią i pomidorem

Crostini z grillowaną cukinią, pomidorem, cebulą i świeżą bazylią to smaczna i lekka letnia przekąska lub przystawka.