by Katarzyna Anders

Crostini z brzoskwinią i prosciutto

Chrupiące pieczywoŚniadania, lunche, kanapkiBrzoskwinie i nektarynkiTymianekPrzyjęcia i imprezyProsciuttoRicottaMiódKuchnia włoska

Chrupiące crostini z serem ricotta i szynką parmeńską, a na wierzchu podsmażona brzoskwinia w sosie z miodu i tymianku.

Letnia niebanalna przekąska lub przystawka gdy wpadną niezapowiedziani goście.

Połączenie brzoskwiń z szynką prosciutto smakuje świetnie, podobnie jak klasyka, czyli melon z prosciutto.

A jeśli macie ochotę na wegetariańskie grzanki to polecam crostini z cukinią i pomidorem.

Crostini z brzoskwinią i prosciutto – przepis

Porcja

na 15 crostini

Składniki

  • 1 mała biała bagietka (na 15 małych kromek)
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • 2 brzoskwinie
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kopiasta łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • ok. 100 g sera ricotta

Wykonanie

  • brzoskwinie obrać, wyjąć pestki i pokroić w niewielką kostkę
  • w garnuszku rozpuścić pół łyżeczki masła, wrzucić brzoskwinie i dodać miód. Podsmażać przez kilka minut, tak, by brzoskwinie nie zmiękły za bardzo - mają pozostać jędrne
  • z gałązek tymianku oberwać listki tak by uzyskać 1 kopiastą łyżeczkę
  • brzoskwinie zdjąć z ognia i wtedy dorzucić do nich tymianek. Wymieszać i odstać na kilka minut
  • plastry szynki pokroić w poprzek na paski. Każdy plaster pokroić na 5 pasków. Upewnić się, że kroimy w poprzek włókien – inaczej długie włókna mogą się „ciągnąć” przy jedzeniu
  • bagietkę pokroić na kromeczki grubości ok. 1 cm, tak by uzyskać 15 kromek
  • rozpuścić trochę masła, tak by uzyskać 1 łyżeczkę
  • za pomocą silikonowego pędzelka posmarować kromki rozpuszczonym masłem z obu stron. Dzięki użyciu pędzelka zużyjemy bardzo małą ilość masła, którą uda nam się równomiernie rozprowadzić. Bardzo polecam ten sposób
  • kromki rozłożyć na ruszcie i grillować w piekarniku z obu stron, aż się przyrumienią. Trwa to ok. 3 min z każdej strony. Uważać by nie przypalić grzanek
  • grzanki lekko przestudzić i posmarować niezbyt grubą warstwą ricotty
  • na każdej grzance ułożyć kawałek szynki parmeńskiej, a następnie kopiastą łyżeczkę podsmażonych brzoskwiń z sosem
  • podawać od razu

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Chrupiące pieczywoŚniadania, lunche, kanapkiBrzoskwinie i nektarynkiTymianekPrzyjęcia i imprezyProsciuttoRicottaMiódKuchnia włoska
Przepis własny