by Katarzyna Anders

Grillowane brzoskwinie z ricottą

Orzechy laskoweDeseryBrzoskwinie i nektarynkiPrzyjęcia i imprezyGrillRicottaCynamonMiódFitDesery z owocówBez glutenu

Lekki letni deser – grillowane brzoskwinie z serkiem ricotta, sosem miodowo-cynamonowym i prażonymi orzechami laskowymi.

Brzoskwinie można grillować w piekarniku, ale przede wszystkim świetnie podpieką się na grillu. Więc to dobry pomysł na imprezę grillową w ogrodzie.

Deser łatwy i szybki w przygotowaniu. Wypróbujcie, wszak mamy sezon na brzoskwinie :)

Grillowane brzoskwinie z ricottą – przepis

Porcja

4 porcje

Składniki

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 1/2 łyżki masła
  • 4 łyżki serka ricotta
  • 15 g orzechów laskowych

sos

  • 4 łyżeczki miodu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  • brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki
  • masło rozpuścić w garnuszku, a następnie za pomocą pędzelka, nasmarować brzoskwinie masłem z każdej strony
  • brzoskwinie grillować przez 5 min. z każdej strony. Można to zrobić na zwykłym grillu. Można też ułożyć brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i grillować w piekarniku, jeśli posiadamy taką funkcję. W ostateczności możemy ugrillować brzoskwinie na patelni nasmarowanej odrobiną oleju
  • następnie lekko przestudzić owoce
  • miód wymieszać z cynamonem
  • orzechy laskowe grubo posiekać, a następnie podprażyć przez kilka minut na suchej patelni
  • na ciepłe brzoskwinie wyłożyć ricottę, w ilości 1 łyżki na 1 połówkę owocu, następnie posypać orzechami i polać sosem miodowo-cynamonowym
  • podawać ciepłe

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzechy laskoweDeseryBrzoskwinie i nektarynkiPrzyjęcia i imprezyGrillRicottaCynamonMiódFitDesery z owocówBez glutenu
Przepis własny