by Katarzyna Anders

Wszystkie wpisy

Tzatziki

Jeden z najpopularniejszych dipów na świecie, składający się z jogurtu greckiego, ogórków, czosnku i oliwy z oliwek.

Ciastka jaglane migdałowo-figowe

Ciastka jaglane z mielonymi migdałami i figami. Zrobione nie z mąki jaglanej, a gotowanej kaszy jaglanej. Bezglutenowe.

Tarta ze szparagami

Szybki i wykwintny sposób na szparagi – tarta szparagowa na kruchym spodzie. Świetna na kolację lub przystawkę.

Ciasto z truskawkami

Ucierane ciasto z truskawkami to letnia klasyka i absolutny mus w sezonie truskawkowym.

Botwinka

Szybka, sezonowa zupa z botwinki z ziemniakami, warzywami, zieleniną i jajkiem na twardo, zabielona śmietaną.

Ciasto marchewkowe

Najlepsze ciasto marchewkowe – wilgotne, piernikowe, z aromatem masła, orzechami oraz słodkim kremem mascarpone.

Tort tiramisu

Pyszny, mokry tort, idealny na letnie przyjęcia. Wariacja na temat przepisu na klasyczne włoskie tiramisu.

Pizza Margherita

Najpopularniejsza, a zarazem najprostsza włoska pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią, podawana z oliwą.

Krem z brokułów

Zupa krem z brokułów z parmezanem, posypana słonecznikiem – wyrazista, prosta i bardzo szybka w przygotowaniu.

Lody mleczne stracciatella

Miękkie i proste lody z kawałkami mlecznej czekolady, robione z mleka zagęszczonego niesłodzonego.

Pascha

Tradycyjny deser wielkanocny z mleka lub twarogu łączonego ze śmietaną, masłem, cukrem, żółtkami, bakaliami i wanilią.