Oryginalny przepis na poznańskie rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku i bakalii, w cieście półfrancuskim – regionalny przysmak z Poznania.
by Katarzyna Anders
Oryginalny przepis na poznańskie rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku i bakalii, w cieście półfrancuskim – regionalny przysmak z Poznania.
Przepyszny jesienny tort jabłkowy z kajmakiem i kremem z mascarpone. Tort jest wilgotny, dzięki najlepszym blatom do tortów, które są stabilne i mokre.
Placek z wiśniami Cherry Pie to słynny, amerykański wypiek. Kruche, dość wytrawne ciasto i słodko-kwaśne, owocowe nadzienie dają przepyszną kombinację.
Genialna w swej prostocie toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów. Dodatkami są jedynie cebula i bazylia oraz winegret z octu winnego i oliwy.
Jak z ze zwykłych pomidorów przyrządzić pyszną przekąskę? Upiec je! Pomidory pieczone z czosnkiem, oliwą i ziołami nabierają cudownego aromatu i głębi smaku.
Prosty chleb na zaczynie poolish, z garnka żeliwnego – z chrupiącą skórką, niemal jak na zakwasie. A przy tym idealny dla początkujących, domowych piekarzy.
Lekkie, fit lody o smaku owoców leśnych. Dzięki przygotowaniu na samym mleku i niskokalorycznych owocach leśnych, mają relatywnie mało kalorii jak na lody.
Tradycyjny sorbet cytrynowy – orzeźwiający, soczysty, słodko-kwaśny. U mnie z nutą wanilii, która pasuje doskonale.
Przepis na idealny sernik baskijski, czyli Basque Cheesecake – słynny, niezwykle kremowy sernik z San Sebastian. To najbardziej kremowy sernik na świecie.
Pomysł na prosty i szybki deser letni z truskawkami – francuska tarta z budyniem, dodatkiem migdałów i dużą ilością truskawek. Deser lekki, świeży i szybki!
Wilgotne i aksamitne, intensywnie czerwone, waniliowe ciasto przełożone białym kremem z serka – Red Velvet Cake to amerykański klasyk o niebiańskim smaku.
Niezwykły tort malinowo-pistacjowy z idealnym ciastem tortowym. Piękny, zielono-różowy tort pistacjowy ze świeżymi malinami i pistacjami zachwyci każdego.