by Katarzyna Anders

Wszystkie wpisy

Magdalenki – najlepszy przepis

Magdalenki, czyli francuskie ciastka Madeleines w kształcie muszli  – maślane, cytrynowe, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem oraz wypukłym brzuszkiem.

Jabłka pod orzechową kruszonką

Jabłkowe Crumble czy też jabłka pod kruszonką to jeden z prostszych jesienno-zimowych deserów. Tutaj jest orzechowa kruszonka, która dodaje całości smaku.

Pumpkin Pecan Cobbler

Pumpkin Pecan Cobbler to jeden z najpyszniejszych, jesiennych deserów z dynią! Naprawdę! Jest cudowny, a już szczególnie podany z lodami waniliowymi.

Rogale marcińskie – oryginalny przepis

Oryginalny przepis na poznańskie rogale marcińskie z nadzieniem z białego maku i bakalii, w cieście półfrancuskim – regionalny przysmak z Poznania.

Tort jabłkowo-kajmakowy

Przepyszny jesienny tort jabłkowy z kajmakiem i kremem z mascarpone. Tort jest wilgotny, dzięki najlepszym blatom do tortów, które są stabilne i mokre.

Placek wiśniowy – Cherry Pie

Placek z wiśniami Cherry Pie to słynny, amerykański wypiek. Kruche, dość wytrawne ciasto i słodko-kwaśne, owocowe nadzienie dają przepyszną kombinację.

Pieczone pomidory

Jak z ze zwykłych pomidorów przyrządzić pyszną przekąskę? Upiec je! Pomidory pieczone z czosnkiem, oliwą i ziołami nabierają cudownego aromatu i głębi smaku.

Prosty chleb z garnka

Prosty chleb na zaczynie poolish, z garnka żeliwnego – z chrupiącą skórką, niemal jak na zakwasie. A przy tym idealny dla początkujących, domowych piekarzy.

Lekkie lody owoce leśne

Lekkie, fit lody o smaku owoców leśnych. Dzięki przygotowaniu na samym mleku i niskokalorycznych owocach leśnych, mają relatywnie mało kalorii jak na lody.