Magdalenki, czyli francuskie ciastka Madeleines w kształcie muszli – maślane, cytrynowe, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem oraz wypukłym brzuszkiem.
by Katarzyna Anders
Magdalenki, czyli francuskie ciastka Madeleines w kształcie muszli – maślane, cytrynowe, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem oraz wypukłym brzuszkiem.
Pomysły na własnoręcznie wykonane i w większości jadalne prezenty na Mikołajki, okolicznościowe upominki świąteczne jak i prezenty od serca na Święta.
Oryginalny przepis na pierniki norymberskie Elisen Lebkuchen. Są to pełne orzechów i skórek cytrusowych bogate, wilgotne i miękkie pierniki na opłatkach.
Jabłkowe Crumble czy też jabłka pod kruszonką to jeden z prostszych jesienno-zimowych deserów. Tutaj jest orzechowa kruszonka, która dodaje całości smaku.
Pumpkin Pecan Cobbler to jeden z najpyszniejszych, jesiennych deserów z dynią! Naprawdę! Jest cudowny, a już szczególnie podany z lodami waniliowymi.
Oryginalny przepis na poznańskie rogale marcińskie z nadzieniem z białego maku i bakalii, w cieście półfrancuskim – regionalny przysmak z Poznania.
Przepyszny jesienny tort jabłkowy z kajmakiem i kremem z mascarpone. Tort jest wilgotny, dzięki najlepszym blatom do tortów, które są stabilne i mokre.
Placek z wiśniami Cherry Pie to słynny, amerykański wypiek. Kruche, dość wytrawne ciasto i słodko-kwaśne, owocowe nadzienie dają przepyszną kombinację.
Genialna w swej prostocie toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów. Dodatkami są jedynie cebula i bazylia oraz winegret z octu winnego i oliwy.
Jak z ze zwykłych pomidorów przyrządzić pyszną przekąskę? Upiec je! Pomidory pieczone z czosnkiem, oliwą i ziołami nabierają cudownego aromatu i głębi smaku.
Prosty chleb na zaczynie poolish, z garnka żeliwnego – z chrupiącą skórką, niemal jak na zakwasie. A przy tym idealny dla początkujących, domowych piekarzy.
Lekkie, fit lody o smaku owoców leśnych. Dzięki przygotowaniu na samym mleku i niskokalorycznych owocach leśnych, mają relatywnie mało kalorii jak na lody.