Placek wiśniowy – Cherry Pie - przepis
Forma do tart, wysoka, o średnicy 28 cm
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 230 g zimnego masła
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek lodowatej wody
Nadzienie wiśniowe
- 1 kg wiśni wydrylowanych (waga przed drylowaniem to 1,2 kg)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 120 g cukru
- 60 g mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Do oprószenia spodu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do posmarowania
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mleka
Do posypania
- gruby cukier, np. gruba rafinada
Wykonanie
- składniki ciasta szybko zagnieść – to ciasto kruche, zatem robimy to szybko, by się zbyt nie nagrzały
- z ciasta zrobić dwie kule – jedna wielkości niecałe 2/3 całości, a druga nieco ponad 1/3 całości. Kule owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę
- wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Następnie zasypać je wszystkimi składnikami nadzienia i przemieszać
- schłodzone kule ciasta wyjąć z lodówki. Większą kulę rozwałkować na płaski, okrągły placek, tak duży by zakrył dno oraz boki formy. Przełożyć go delikatnie do formy do pieczenia i wgnieść brzegi, tak by tworzyły ładny i równy, wysoki rant. Spód ciasta oprószyć równomiernie mąką ziemniaczaną
- drugą, mniejszą kulę ciasta rozwałkować na kwadrat i podzielić go radełkiem lub nożem na długie paski szerokości ok. 2 cm
- do formy z ciastem (tak, surowym – spodu w tym przepisie nie podpiekamy) wyłożyć nadzienie wiśniowe łącznie z płynem, który się wytworzył – mąka ziemniaczana zagęści nam potem to płynne nadzienie)
- na nadzieniu układać paski z ciasta przekładając je między sobą, tak, by stworzyły kratkę
- ułożone paski przesmarować za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym wcześniej z mlekiem, a następnie posypać je grubym cukrem
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 210ºC i piec przez 20 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 185ºC i piec jeszcze przez około 40 minut lub dłużej, wedle potrzeby – czy ciasto jest gotowe, można poznać po tym, że kruchy wierzch jest mocno zrumieniony, a nadzienie z wiśni przez dłuższą chwilę bąbluje – to znak, że się zagęszcza
- upieczone ciasto całkowicie wystudzić
- najlepiej podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi lub śmietankowymi



