by Katarzyna Anders

Placek wiśniowy – Cherry Pie

Tarty i krucheCiasta, torty, tartyWiśnieKuchnia amerykańska

Placek z wiśniami Cherry Pie to jeden z najsłynniejszych amerykańskich wypieków. Kruche, dość wytrawne ciasto i słodko-kwaśne, owocowe nadzienie dają przepyszną kombinację, która najlepiej smakuje z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych.

W Stanach placek wiśniowy przygotowuje się zarówno z czereśni jak i w wiśni, jednak wersja z wiśniami, zwanymi tam “sour cherries” jest bardziej tradycyjna. W wersji z czereśniami, dodaje się nieco  więcej soku z cytryny i mniej cukru. Taki placek wiśniowy można podziwiać między innymi w słynnym serialu “Twin Peaks” Davida Lyncha, gdzie był popisowym deserem lokalnej jadłodajni, a także ulubioną przekąską agenta Coopera.

Kruchy placek wiśniowy można przygotować również z mrożonych wiśni.

Placek wiśniowy – Cherry Pie – przepis

Porcja

Forma do tart, wysoka, o średnicy 28 cm

Składniki

Ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 230 g zimnego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek lodowatej wody

Nadzienie wiśniowe

  • 1 kg wiśni wydrylowanych (waga przed drylowaniem to 1,2 kg)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do oprószenia spodu

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do posmarowania

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka

Do posypania

  • gruby cukier, np. gruba rafinada

Wykonanie

  • składniki ciasta szybko zagnieść - to ciasto kruche, zatem robimy to szybko, by się zbyt nie nagrzały
  • z ciasta zrobić dwie kule - jedna wielkości niecałe 2/3 całości, a druga nieco ponad 1/3 całości. Kule owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę
  • wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Następnie zasypać je wszystkimi składnikami nadzienia i przemieszać
  • schłodzone kule ciasta wyjąć z lodówki. Większą kulę rozwałkować na płaski, okrągły placek, tak duży by zakrył dno oraz boki formy. Przełożyć go delikatnie do formy do pieczenia i wgnieść brzegi, tak by tworzyły ładny i równy, wysoki rant. Spód ciasta oprószyć równomiernie mąką ziemniaczaną
  • drugą, mniejszą kulę ciasta rozwałkować na kwadrat i podzielić go radełkiem lub nożem na długie paski szerokości ok. 2 cm
  • do formy z ciastem (tak, surowym - spodu w tym przepisie nie podpiekamy) wyłożyć nadzienie wiśniowe łącznie z płynem, który się wytworzył - mąka ziemniaczana zagęści nam potem to płynne nadzienie)
  • na nadzieniu układać paski z ciasta przekładając je między sobą, tak, by stworzyły kratkę
  • ułożone paski przesmarować za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym wcześniej z mlekiem, a następnie posypać je grubym cukrem
  • ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 210ºC i piec przez 20 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 185ºC i piec jeszcze przez około 40 minut lub dłużej, wedle potrzeby - czy ciasto jest gotowe, można poznać po tym, że kruchy wierzch jest mocno zrumieniony, a nadzienie z wiśni przez dłuższą chwilę bąbluje - to znak, że się zagęszcza
  • upieczone ciasto całkowicie wystudzić
  • najlepiej podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi lub śmietankowymi

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Tarty i krucheCiasta, torty, tartyWiśnieKuchnia amerykańska
Przepis własny na podstawie przepisu z kanału Cooking Goodies.