Pieczone pomidory - przepis
2 duże porcje lub 4 mniejsze np. jako dodatek do pieczywa
Składniki
- 5 do 6 dużych pomidorów
- 2 do 3 gałązki pomidorków cherry
- główka czosnku
- 3/4 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- około łyżeczka soli
- 2 do 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
- pomidory najlepiej piec w naczyniu żaroodpornych, płytkiej prostokątnej brytfance lub na blasze – we wszystkim co ma rant i zapobiegnie wyciekaniu soku. Naczynie warto wyłożyć papierem do pieczenia
- wszystkie pomidory umyć i osuszyć. Pomidorki cherry warto pozostawić na gałązkach
- duże pomidory przekroić w poprzek na pół. Pomidorki cherry można również na pół, a można pozostawić w całości. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół lub po prostu oddzielić ząbki
- pomidory ułożyć rozcięciem do góry, a wokół nich pomidorki cherry. Ułożyć również czosnek, rozcięciem do góry, albo po prostu dodać kilka ząbków
- wszystko posypać solą i przyprawami i polać równomiernie oliwą
- pomidory wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez około 35 do 40 minut
- upieczone pomidory serwować posypane świeżymi liśćmi bazylii, z mozzarellą albo fetą, oliwkami, z chrupiącym pieczywem lub wręcz ułożone na grzankach

