Pumpkin Pecan Cobbler - przepis
Owalne, wysokie naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm - ok. 4 porcje
Składniki
- 160 g mąki
- 1/12 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1/2 łyżeczki goździków, mielonych
- 50 g masła
- 60 ml mleka
- 130 g purée z dyni, najlepiej domowe
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Posypka
- 85 g cukru
- 85 g cukry brązowego
- 50 g orzechów pekan
Do zalania
- 300 ml gorącej wody
Do podania – opcjonalnie
- lody waniliowe lub śmietankowe
Wykonanie
- w rondelku roztopić masło i zostawić je do wystudzenia
- w misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek, sól, cukier, cynamon, gałkę i goździki
- w innym naczyniu wymieszać roztopione masło, mleko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy
- połączyć składniki suche ze składnikami mokrymi i wymieszać. Wyłożyć ciasto do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić równo
- posiekać orzechy pekan i wymieszać je w miseczce z cukrem i cukrem brązowym
- na ciasto w naczyniu żaroodpornym rozsypać równomiernie mieszankę orzechów i cukrów
- teraz całość, którą mamy w naczyniu zalać delikatnie i równomiernie 300 ml bardzo gorącej wody. Nie mieszać! Gdy skończymy to będziemy widzieć tylko wodę i deser będzie wyglądać dziwnie, ale tak właśnie ma być i taki należy wstawić do piekarnika
- ostrożnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 35 min. lub do momentu, gdy będzie widać, że woda się wchłonęła, ciasto wybrzuszyło, a bokami delikatnie wypływa z wnętrza karmel, lekko bulgocząc. Właśnie z tego względu warto pod naczyniem z ciastem położyć tacę, w razie gdyby trochę karmelu wypłynęło – nie ubrudzimy sobie piekarnika
- upieczony deser zostawić do lekkiego przestudzenia
- podawać jeszcze ciepły, najlepiej z lodami waniliowymi lub śmietankowymi
