Panzanella – toskańska sałatka z chleba i pomidorów - przepis
2 duże porcje lub 4 małe porcje
Składniki
- około 150 g czerstwego pieczywa (u mnie średnia ciabatta)
- około 600 g różnych, aromatycznych pomidorów (u mnie 3 spore pomidory malinowe i około 10 pomidorków cherry czerwonych i żółtych)
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego białego
- 5 łyżek oliwy
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 cebuli czerwonej
- duża garść świeżych liści bazylii
Wykonanie
- duże pomidory pokroić w średniej wielkości cząstki, na przykład w ósemki, a jeśli wciąż są za duże, to jeszcze na pół. Pomidorki cherry przekroić na pół
- pomidory umieścić w sporej misce i posypać solą. Przemieszać
- w międzyczasie czerstwy chleb pokroić w średniej wielkości kostkę
- pół cebuli pokroić w piórka
- przygotować winegret – do octu winnego wlać oliwę i intensywnie rozmieszać, aż do połączenia
- do pomidorów dodać winegret – w misce powinno być już sporo płynu. Teraz dodać pokrojony chleb i przemieszać. Dodać też cebulę i przemieszać. Odstawić na około 10 do 15 min do zamarynowania
- sałatkę posypać liśćmi bazylii, lekko przemieszać i podawać
