Genialna w swej prostocie toskańska sałatka z czerstwego chleba i aromatycznych pomidorów. Dodatkami są jedynie cebula i bazylia oraz winegret z octu winnego i oliwy. Nic więcej nie potrzeba, by zachwycić się smakiem włoskiej, letniej wsi.
Oczywiście w tej sałatce sprawdzi się wiele innych dodatków, jak np. świeże ogórki (taka wersja występuje często) czy nabiał jak mozzarella, jednak zachęcam do wersji podstawowej, by zobaczyć, czym jest prawdziwy włoski smak, oparcie się na najlepszych składnikach, jak soczyste aromatyczne pomidory czy doskonała oliwa i ile te składniki potrafią zrobić dla smaku.
Wspaniałe w tej sałatce jest to, że pozwala wykorzystać naprawdę czerstwy, twardy chleb – i taki jest do niej wręcz wskazany. A to dlatego, że winegret oraz sok z pomidorów mają za zadanie rozmiękczyć chleb i o taki efekt nam chodzi. Nie otrzymacie tu sałatki w chrupiącymi grzankami – nie spodziewajcie się tego. Tylko rozkoszujcie chlebem nasączonym pełnią smaku letnich pomidorów. Gorąco zachęcam!