by Katarzyna Anders

Jabłka pod orzechową kruszonką

Orzechy laskoweOrzechy włoskieDeseryJabłkaCynamonDesery zapiekane

Jabłkowe Crumble czy też jabłka pod kruszonką to jeden z prostszych, szybkich jesienno-zimowych deserów. Tutaj jest orzechowa kruszonka, która dodaje całości charakteru i smaku. Połączenie orzechów i jabłek smakuje doskonale, a maślana chrupka kruszonka w połączeniu z gorącymi owocami to cudo.

Deser można podać na ciepło z lodami waniliowymi lub śmietankowymi – tak prosto, a tak smacznie. Spróbujcie koniecznie!

Jabłka pod orzechową kruszonką – przepis

Porcja

Owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. tj. 2 duże lub 4 małe porcje

Składniki

  • ok. 500 g jabłek, tj. 3 duże lub 4 małe jabłka
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

kruszonka

  • 90 g mąki pszennej, krupczatki
  • 30 g orzechów włoskich lub laskowych lub pół na pół, zmielonych
  • 60 g zimnego masła
  • 60 g cukru

do wysmarowania formy

  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie

  • jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasiennie i połówki jabłek pokroić w cienkie plasterki grubości ok. 2 do 3 mm
  • orzechy zmielić - ja robię to w malakserze
  • do orzechów dodać mąkę i cukier i szybko zmiksować. Następnie dodać masło i miksować do połączenia składników - aż utworzy się “piasek”. Robić to krótko, by nie dostarczać do kruszonki ciepła
  • naczynie żaroodporne wysmarować masłem
  • jabłka wymieszać z sokiem cytryny, a następnie cukrami i cynamonem. Ilość zwykłego cukru podaję proponowaną - zależnie od słodkości jabłek można tę ilość nieco zwiększyć lub zmniejszyć
  • jabłka przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać równomiernie kruszonką
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 20 do 25 min. Jeśli kruszonka mało się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg, bo kruszonka powinna przypiec się na złoto
  • deser podawać na ciepło lub na zimno, sam lub z lodami waniliowymi lub śmietankowymi

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzechy laskoweOrzechy włoskieDeseryJabłkaCynamonDesery zapiekane
Przepis własny.