Jabłka pod orzechową kruszonką - przepis
Owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. tj. 2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
- ok. 500 g jabłek, tj. 3 duże lub 4 małe jabłka
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
- ok. 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
kruszonka
- 90 g mąki pszennej, krupczatki
- 30 g orzechów włoskich lub laskowych lub pół na pół, zmielonych
- 60 g zimnego masła
- 60 g cukru
do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie
- jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasiennie i połówki jabłek pokroić w cienkie plasterki grubości ok. 2 do 3 mm
- orzechy zmielić – ja robię to w malakserze
- do orzechów dodać mąkę i cukier i szybko zmiksować. Następnie dodać masło i miksować do połączenia składników – aż utworzy się “piasek”. Robić to krótko, by nie dostarczać do kruszonki ciepła
- naczynie żaroodporne wysmarować masłem
- jabłka wymieszać z sokiem cytryny, a następnie cukrami i cynamonem. Ilość zwykłego cukru podaję proponowaną – zależnie od słodkości jabłek można tę ilość nieco zwiększyć lub zmniejszyć
- jabłka przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać równomiernie kruszonką
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 20 do 25 min. Jeśli kruszonka mało się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg, bo kruszonka powinna przypiec się na złoto
- deser podawać na ciepło lub na zimno, sam lub z lodami waniliowymi lub śmietankowymi
