by Katarzyna Anders

Naleśniki z truskawkami i nektarynkami

MigdałyPlacki, pierogi, kluskiBrzoskwinie i nektarynkiTruskawkiMiódWegetariańskieNaleśniki

Lekkie, ale sycące naleśniki z owocami. W środku soczyste truskawki i nektarynki w sosie z miodu i cynamonu, z chrupiącymi płatkami migdałów.

Kolorowy letni lunch – prosty i szybki.

Naleśniki z truskawkami i nektarynkami – przepis

Porcja

na 6 sztuk

Składniki

ciasto naleśnikowe

  • 100 g mąki
  • 240 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju
  • 1/3 łyżeczki soli

do posmarowania patelni

  • 1 łyżeczka roztopionego masła klarowanego lub oleju

nadzienie

  • 250 g truskawek
  • 3 nektarynki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych

do wykończenia

  • miód
  • płatki migdałowe

Wykonanie

  • płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią
  • składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
  • truskawki odszypułkować, a z nektarynek wyjąć pestki. Owoce pociąć w niewielką kostkę
  • w garnuszku rozpuścić masło i wrzucić na nie owoce. Dodać do nich cynamon. Po kilku minutach dodać miód i smażyć jeszcze przez 2 min. Zdjąć z ognia
  • patelnie nasmarować olejem za pomocą papierka - taka ilość tłuszczu wystarczy
  • mocno rozgrzać patelnie, a następnie smażyć na niej naleśniki - najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
  • do owoców dosypać płatki migdałów i lekko wymieszać
  • nadzienie wraz z powstałym sosem rozdzielić pomiędzy naleśniki i zwinąć je w ciasne rulony
  • naleśniki rozłożyć na talerzach, polać strużką miodu i posypać dodatkowymi płatkami migdałów. Można dodatkowo udekorować plasterkami truskawek i listkami mięty

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MigdałyPlacki, pierogi, kluskiBrzoskwinie i nektarynkiTruskawkiMiódWegetariańskieNaleśniki
Przepis własny