Najlepsze ciasto marchewkowe – wilgotne, piernikowe, z aromatem masła, orzechami oraz słodkim kremem mascarpone.
Popularny w Wielkiej Brytanii i Stanach carrot cake ma długą tradycję. Już w średniowieczu do wypieków używano marchewki, jako słodkiego zamiennika drogiego i trudno dostępnego cukru. Natomiast w XX wieku, w czasach drugiej wojny światowej, stało się popularnym wypiekiem będącym odpowiedzią na racjonowanie żywności. Jednak to w Stanach Zjednoczonych w latach sześćdziesiątych zyskało ogromną popularność, dzięki swojej prostocie, łatwości wykonania i niskiej cenie składników. Obecnie w krajach anglosaskich ciasto marchewkowe jest jednym z najpopularniejszych wypieków, który można kupić zarówno świeże w kawiarniach i cukierniach, jak i paczkowane w marketach.
Moją wersję zmodyfikowałam – mianowicie użyłam masła zamiast oleju, będącego składnikiem większości ciast marchewkowych. Na wierzch natomiast proponuję słodki krem z serka mascarpone i śmietany z nutką wanilii i cytryny.
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i świetnie się przechowuje.