by Katarzyna Anders

Ciasto marchewkowe

Ciasta ucieraneOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyWielkanocPrzyjęcia i imprezyMarchewkaMascarponeŚmietanaCynamonKuchnia brytyjska

Najlepsze ciasto marchewkowe – wilgotne, piernikowe, z aromatem masła, orzechami oraz słodkim kremem mascarpone.

Popularny w Wielkiej Brytanii i Stanach carrot cake ma długą tradycję. Już w średniowieczu do wypieków używano marchewki, jako słodkiego zamiennika drogiego i trudno dostępnego cukru. Natomiast w XX wieku, w czasach drugiej wojny światowej, stało się popularnym wypiekiem będącym odpowiedzią na racjonowanie żywności. Jednak to w Stanach Zjednoczonych w latach sześćdziesiątych zyskało ogromną popularność, dzięki swojej prostocie, łatwości wykonania i niskiej cenie składników. Obecnie w krajach anglosaskich ciasto marchewkowe jest jednym z najpopularniejszych wypieków, który można kupić zarówno świeże w kawiarniach i cukierniach, jak i paczkowane w marketach.

Moją wersję zmodyfikowałam – mianowicie użyłam masła zamiast oleju, będącego składnikiem większości ciast marchewkowych. Na wierzch natomiast proponuję słodki krem z serka mascarpone i śmietany z nutką wanilii i cytryny.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i świetnie się przechowuje.

Ciasto marchewkowe – przepis

Porcja

na tortownicę o średnicy 26 cm

Składniki

  • 300 g marchwi
  • 4 jajka
  • 175 g masła
  • 280 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 280 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 45 g orzechów włoskich

krem

  • 250 g mascarpone
  • 80 g śmietany 36%
  • 70 g cukru pudru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

do posypania

  • 25 g orzechów włoskich

Wykonanie

  • marchewkę zmielić w malakserze lub zetrzeć na drobne wiórki
  • orzechy włoskie do ciasta posiekać, ale niezbyt drobno
  • jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę
  • wymieszać ze sobą mąkę, proszek, sodę, cynamon i przyprawę i dodać do masy jajecznej i ponownie zmiksować
  • następnie dodać marchewkę, później masło i na końcu orzechy i zmiksować na wolniejszych obrotach
  • tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto
  • piec w 200°C przez 30 min + w 180°C przez 25-35 minut - aż do suchego patyczka
  • wyjąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Po ok 15 do 20 minutach można wyjąć je z formy
  • posiekać orzechy włoskie do posypania ciasta, ale nie za drobno
  • ubić na sztywno śmietanę kremówkę, następnie, ciągle ubijając, dodać cukier i cukier waniliowy i dobrze zmiksować. Na końcu dodać serek mascarpone i sok z cytryny i ponownie zmiksować
  • całkowicie ostudzone ciasto posmarować z wierzchu kremem, a następnie posypać orzechami włoskimi
  • przechowywać w lodówce, ze względu na krem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta ucieraneOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyWielkanocPrzyjęcia i imprezyMarchewkaMascarponeŚmietanaCynamonKuchnia brytyjska
Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na ciasto marchewkowe z olejem. Historia ciasta marchewkowego za Wikipedia.org