Najpopularniejsza, a zarazem najprostsza włoska pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią, podawana z oliwą z oliwek extra virgin.
Bardzo ciekawa jest historia pizzy Margherita.
Mianowicie nazwa ta została nadana na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, która w 1889 roku odwiedziła wraz z mężem, królem Humbertem I Neapol. Postanowiła spróbować neapolitańskiej pizzy i do tego zadania został wybrany tamtejszy właściciel tawerny i słynny pizzaiolo Raffaele Esposito. Przygotował on dla królowej trzy różne pizze, przy czym zrezygnował z dodatku czosnku, uznając go za niewłaściwy podczas królewskiej uczty. Jedną z pizz przygotował z pomidorami, mozzarellą i bazylią, tak by dodatki wyrażały kolory włoskiej flagi: czerwień, biel i zieleń. Królowej Małgorzacie potrawa tak zasmakowała, że wysłała mu gratulacyjny list, dzięki któremu Esposito rozsławił swój lokal, a pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią nazwał na cześć królowej właśnie Margherita, czyli Małgorzata.
W moim bazowym sosie do pizzy dodaję nieco oregano i odrobinę czosnku, natomiast jeśli chcemy ściśle trzymać się tradycyjnej wersji, to można pominąć te składniki w sosie do Margherity.