by Katarzyna Anders

Krem z brokułów

ZupyBrokułyParmezanZupy kremWegetariańskieFit

Zupa krem z brokułów z parmezanem, posypana słonecznikiem – wyrazista, prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. A do tego w kolorze pięknej, soczystej zieleni.

Doskonały pomysł na szybką przekąskę lub przystawkę. Brokuły w tej formie lubię najbardziej.

Najważniejsze w tej zupie ( i w ogóle w każdym innym daniu z brokułami) jest żeby nie rozgotować tego warzywa. Brokułom starczy dosłownie kilka minut gotowania. Dobrze przyrządzone brokuły są jędrne, lekko twarde, a przede wszystkim mają piękną zieloną barwę. Soczysty kolor brokułów pomoże zachować dodatek cukru i nieco soku z cytryny podczas gotowania.

Krem z brokułów – przepis

Porcja

na porcje dla 2 do 3 osób

Składniki

  • 1 brokuł ok. 500 g
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 10 g parmezanu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

do podania

  • 2 do 3 kopiastych łyżeczek kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • 2 do 3 łyżek ziaren słonecznika

Wykonanie

  • brokuł opłukać, a następnie oddzielić różyczki, odrzucając tylko główną, grubą i twardą łodygę
  • w szerokim garnku zagotować minimalną ilość wody - mniej więcej na wysokość 5 cm
  • do wody dodać pół łyżeczki soli, cukru i kilka kropki soku z cytryny
  • do wrzątku wrzucić brokuły łodyżkami do dołu, a kwiatkami do góry. Teraz można uzupełnić wrzątek, tak by różyczki były przykryte tylko do połowy i gotować pod przykryciem (ale z lekko uchyloną pokrywką)
  • gotować przez 4 do 6 min, zależnie od wielkości różyczek
  • następnie odlać wodę (ale nie wylewać), tak by zostało jej do 1/3 wysokości brokułów
  • zetrzeć parmezan na tarce
  • zmiksować brokuły na gładki, gęsty krem. Gdyby krem był zbyt gęsty, można dodać nieco odlanej wcześniej wody, ale pamiętajmy, że zupa ma być gęstym kremem
  • pod koniec miksowania dodać parmezan, gałkę, pieprz i sól
  • każdą porcję zupy ozdobić kleksem kwaśnej śmietany lub w lżejszej wersji kleksem gęstego jogurtu, a następnie posypać 1 łyżką ziaren słonecznika
  • zamiast ziaren słonecznika, do zupy można podać grzanki z bagietki

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
ZupyBrokułyParmezanZupy kremWegetariańskieFit
Przepis własny