Bardzo chrupiąca, słodko-słona posypka z karmelizowanych, prażonych orzechów laskowych. Idealna do deserów i wypieków.
by Katarzyna Anders
Bardzo chrupiąca, słodko-słona posypka z karmelizowanych, prażonych orzechów laskowych. Idealna do deserów i wypieków.
Domowe, niemal dwuskładnikowe czekoladki w mlecznej czekoladzie z nadzieniem z masła orzechowego i kawałkami fistaszków.
Ostry, wyrazisty, gęsty sos chrzanowo-jajeczny, bez którego nie wyobrażam sobie wielkanocnej szynki, kiełbas ani jajek.
Kruche, migdałowe ciasteczka kwiatki z różowym lukrem wprowadzą wiosnę na Wasz stół. Są bardzo proste w przygotowaniu.
Słodkie, marcepanowo-waniliowe trufle z kawałkami migdałów, w mleczno-gorzkiej czekoladzie. Idealne np. jako prezent.
Mazurek pomarańczowy z domową konfiturą, na migdałowym spodzie, z lukrem, płatkami migdałów i wiórkami pomarańczowymi.
Chrupiące i słodkie wiórki ze skórki pomarańczowej. Idealne do dekorowania wypieków i deserów. Bez nutki goryczki.
Mokre, mocno czekoladowe babeczki marchewkowe z czekoladowym kremem oraz jajeczkami, będą ozdobą wielkanocnego stołu.
Keks anielski, na samych białkach, pełen bakalii: orzechów oraz suszonych i kandyzowanych owoców. Wilgotny i bogaty.
Najlepsza baba drożdżowa z rodzynkami – piękna, bardzo puszysta, bogato oblana lukrem i niezbędna na wielkanocnym stole.
Lekka, bo odchudzona sałatka jarzynowa, która smakuje równie dobrze jak ta tradycyjna, domowa sałatka z majonezem.
Orzotto, czyli risotto z pęczaku, ze speckiem, serem owczym i marchewką – znakomite tyrolskie danie, aksamitne i bogate.