by Katarzyna Anders

Wszystkie wpisy

Karmelizowana posypka orzechowa

Bardzo chrupiąca, słodko-słona posypka z karmelizowanych, prażonych orzechów laskowych. Idealna do deserów i wypieków.

Czekoladki z masłem orzechowym

Domowe, niemal dwuskładnikowe czekoladki w mlecznej czekoladzie z nadzieniem z masła orzechowego i kawałkami fistaszków.

Sos chrzanowo-jajeczny

Ostry, wyrazisty, gęsty sos chrzanowo-jajeczny, bez którego nie wyobrażam sobie wielkanocnej szynki, kiełbas ani jajek.

Wiosenne ciasteczka migdałowe

Kruche, migdałowe ciasteczka kwiatki z różowym lukrem wprowadzą wiosnę na Wasz stół. Są bardzo proste w przygotowaniu.

Trufle marcepanowo-waniliowe

Słodkie, marcepanowo-waniliowe trufle z kawałkami migdałów, w mleczno-gorzkiej czekoladzie. Idealne np. jako prezent.

Mazurek migdałowo-pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy z domową konfiturą, na migdałowym spodzie, z lukrem, płatkami migdałów i wiórkami pomarańczowymi.

Kandyzowane wiórki pomarańczowe

Chrupiące i słodkie wiórki ze skórki pomarańczowej. Idealne do dekorowania wypieków i deserów. Bez nutki goryczki.

Keks na białkach

Keks anielski, na samych białkach, pełen bakalii: orzechów oraz suszonych i kandyzowanych owoców. Wilgotny i bogaty.

Wielkanocna babka drożdżowa

Najlepsza baba drożdżowa z rodzynkami – piękna, bardzo puszysta, bogato oblana lukrem i niezbędna na wielkanocnym stole.

Lekka sałatka warzywna

Lekka, bo odchudzona sałatka jarzynowa, która smakuje równie dobrze jak ta tradycyjna, domowa sałatka z majonezem.

Orzotto ze speckiem i serem owczym

Orzotto, czyli risotto z pęczaku, ze speckiem, serem owczym i marchewką – znakomite tyrolskie danie, aksamitne i bogate.