by Katarzyna Anders

Wiosenne ciasteczka migdałowe

MigdałyCiastka i ciasteczkaMalinyWielkanocCiasteczka kruche

Kruche, migdałowe ciasteczka kwiatki z różowym lukrem wprowadzą wiosnę na Wasz stół. Są bardzo proste w przygotowaniu.

Ciasteczka są bardzo kruche i pyszne – rozpływają się w ustach. A różowy lukier jest malinowo-cytrynowy, dzięki czemu ma pyszny kwaskowy posmak, a wyrazisty kolor uzyskujemy bez żadnych sztucznych barwników.

Dodatkową zaletą, jest że lukier jest dość gęsty i ma intensywny kolor, a jest zwykłym lukrem na soku, a nie lukrem królewskim na białkach – to zaleta, jeśli ktoś obawiałby się używania surowych białek lub nie mógł, ze względu na małe dzieci.

Z ciastem, jak na tak kruche, pracuje się całkiem przyjemnie podczas wykrawania, jeśli tylko pamiętamy, by dobrze je chłodzić w lodówce i wyjmować oraz wałkować po małym kawałku.

Kruche migdałowe ciasteczka z malinowo-cytrynowym lukrem to duet idealny! Szczególnie na Wielkanoc :)

Wiosenne ciasteczka migdałowe – przepis

Porcja

3 blachy tj. od 50 do 60 ciasteczek

Składniki

ciasto

  • 250 g mąki pszennej krupczatki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 180 g zimnego masła
  • 145 g cukru pudru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 1 jajko

puree z malin do zabarwienia lukru

  • 65 g malin (mogą być mrożone)
  • ½ łyżeczki cukru

lukier

  • 160 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek puree z malin
  • ok. 8 do 10 łyżeczek soku z cytryny

Wykonanie

  • składniki ciasta szybko zagnieść (można mikserem), tak by ciasto jak najmniej się ogrzało, a następnie podzielić ciasto na 3 równe kule, zawinąć w folię i chłodzić je w lodówce ok. 30 do 40 minut
  • po tym czasie wyjąć pierwszą kulę, rozwałkować na około 4 mm, wykrawać ciastka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy to robić jak najszybciej, gdyż im zimniejsze ciasto, tym łatwiej z nim pracować. Do tego ciasta polecam dość proste kształty - np. właśnie kwiatki, czy zwykłe kółka, ponieważ z tak kruchego ciasta, może być ciężko zrobić wymyślne kształty, jak np. zajączki
  • ciasta piec w 190ºC przez 15 min lub aż zaczną się robić złote
  • w międzyczasie wałkowac i wycinać kolejne partie ciastek, uważając by ciasta nie czekały zbyt długo na pieczenie poza lodówką - ciasto ma być ciągle schłodzone
  • po upieczeniu ciastka studzić chwilę na blasze, a następnie na kratce
  • teraz przyrządzamy puree z malin - ta ilość składników powinna nam dać właśnie ok 5 łyżeczek puree, których potrzebujemy do lukru
  • maliny umieścić w garnuszku razem z ½ łyżeczki cukru i zacząć podgrzewać
  • malin nie gotować a jedynie podgrzać by puściły cały sok i stały się bardzo miękkie. Potrwa to kilka minut
  • wtedy dokładnie przetrzeć maliny przez sito
  • cukier puder połączyć z puree z malin i sokiem z cytryny i dobrze utrzeć aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  • wystudzone ciasta lukrować dość grubą warstwą lukru - dla intensywniejszego koloru
  • gdy lukier całkiem wyschnie, przechowywać ciastka w zamkniętej puszce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MigdałyCiastka i ciasteczkaMalinyWielkanocCiasteczka kruche
Przepis własny